1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylläksen matkailuyrittäjät vastustavat kaivosta

Ylläksen matkailuyrittäjien selkeä enemmistö vastustaa Hannukaisen kaivoshanketta. Metsäntutkimuslaitoksen (Metla) tuoreen kyselytutkimuksen mukaan peräti 73 prosenttia Ylläksen matkailuyrittäjistä pitää kaivosta erittäin kielteisenä tai kielteisenä Ylläksen matkailulle. Myös luottamus konsuttien tekemään ympäristövaikutusten arviointiin on pohjalukemissa.

Ylläksen maisemia. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

Hannukaisen rautakaivos tulisi kahdeksan kilometrin päähän Ylläksen Äkäslompolosta.

Viime viikolla Metsäntutkimuslaitos julkisti tuloksen Kuusamon Rukan matkailuyrittäjille tehdystä kyselystä. Rukan matkailuyrittäjistä lähes 80 prosenttia vastustaa Rukan viereen suunniteltua kultakaivosta.

Metlan tutkijan Mikko Jokisen mukaan matkailuyrittäjät suhtautuvat kaivokseen sitä kielteisemmin, mitä lähempänä se on matkailukeskusta.

- Se, miksi matkailuyritykset suhtautuvat kielteisesti kaivokseen, johtuu siitä että Ylläksellä ja Rukalla matkailu on selkeästi luontomatkailua. Me tiedämme mitä matkailijat haluavat: kauniita maisemia, luonnonrauhaa ja puhtautta. Käsitys kaivostoiminnasta on suunnilleen päinvastainen, se edustaa teollista toimintaa ääni- ja visuaalisine maisemineen ja pölyineen. Nämä mielikuvat ovat voimakkaasti ristiriidassa, Jokinen selittää.

- Kaivoshan on varsin lähellä Ylläksen matkailukeskusta, vain kahdeksan kilometrin päässä. Kaivos tulee olemaan Euroopan suurin avolouhos, kolmen neliökilometrin suuruinen kooltansa. Sieltä kantautuu pölyä, jota ilmavirrat puhaltavat Ylläksen matkailukeskuksen suuntaan, alueen matkailuyrittäjiä edustavan Ylläksen Matkailuyhdistyksen toimitusjohtaja Joanna Karinen sanoo.

Ei melulle ja valolle

Karisen mukaan kaivos aiheuttaisi myös melua ja valoa, jotka ei kuulu erämaamatkailun imagoon.

- Me olemme tehneet kovasti töitä revontulimatkailun eteen ja tällaiset ympärivuorokautiset valot vaikuttavat varmasti siihen elämykseen, mitä täältä tullaan hakemaan.

Metla teki kyselyn marras-joulukuussa Ylläksellä ja siihen vastasi runsas kolmannes yrittäjistä.

Kysely paljastaa myös, että yrittäjien luottamus konsulttiyhtiö Rambollin ympäristövaikutusten arviointiin (YVA) on pohjalukemissa. Peräti 75 prosenttia ei luota tehtyyn YVA:iin.

Tutkimustuloksia esiteltiin Kolarin kunnanvaltuustolle ja yleisölle maanantai-iltana.

Vuosi sitten Metla kysyi vuosi sitten Ylläksen ja Levin turisteilta mielipiteitä kaivoksista. Ylläksen matkailijat suhtautuivat kaivokseen kielteisemmin kuin Levillä käyneet. Ylläksen matkailijoista 44 prosenttia suhtautuu kielteisesti, kun taas Levillä luku on 30 prosenttia. Ylläksellä turisteista 70 prosenttia uskoi, että Ylläksen imago luontomatkailukohteena kärsii, kun tai jos Hannukaisen kaivos avataan.