Onko Matteo Renzistä Italian uudistajaksi?

Il rottamatore – romuttaja. Matteo Renzin lempinimi viittaa hänen haluunsa heittää romukoppaan koko Italian korruptoitunut ja tehoton poliittinen järjestelmä. 39-vuotiaasta Renzistä tulee maan kaikkien aikojen nuorin pääministeri ja häntä kohtaan kohdistuvat valtavat odotukset.

Ulkomaat
Matteo Renzi tapasi Italian senaatin puhemiehen, Pietro Grasson 17. helmikuuta 2014.
Matteo Renzi tapasi Italian senaatin puhemiehen, Pietro Grasson 17. helmikuuta 2014.Alessandro Di Meo / EPA

Firenzen kaupunginjohtaja Renzi on noussut Italian politiikan huipulle raketin lailla ja keinoja kaihtamatta. Kun hän viime joulukuussa nousi selvällä voitolla maan suurimman puolueen Partito Democraticon johtoon, oli kaikille selvää, että saman puolueen pääministeri Enrico Lettan päivät olivat luetut, huolimatta molempien osapuolten lupauksista tehdä yhteistyötä.

Ei mennyt kuin viikkoja siihen, kun Renzi veti tukensa pääministeri Lettalta ja pakotti tämän eroamaan. Renzin mukaan Letta ei kymmenen kuukauden hallituskautensa aikana pystynyt toteuttamaan lupaamiaan uudistuksia ja Italialla ei enää ollut aikaa odottaa.

Lahjakas puhuja, mutta pelkästään se ei riitä

Renzin suosio perustuu ennen kaikkea hänen tyyliinsä. Hän on suorapuheinen ja puhuu kansanomaisia termejä käyttäen. Hän esiintyy julkisuudessa usein rennosti pukeutuneena ja hihat käärittyinä.

Renzin puhujanlahjoja on usein verrattu Barack Obamaan, ja vertaus onkin käypä monella tapaa

Siinä missä Rooman poliittinen eliitti sukkuloi pitkin pääkaupunkia limusiineissaan eikä juuri koskaan jalkaudu tavallisten kansalaisten joukkoon, on Renzi Firenzen pormestarina ollessaan viettänyt paljon aikaa kaupunkilaisten keskuudessa, liikkuen pitkin kaupunkia välillä pyöräillen välillä pienellä sähköautollaan.

Toisaalta Renzin suosio perustuu myös hänen kykyynsä vedota äänestäjiin yli puoluerajojen. Perinteiset oikeiston äänestäjät sanovat usein Renzin olevan ainoa vasemmistopoliitikko, jota voisivat kuvitella äänestävänsä, kun taas monille etenkin nuoremmille vasemmistolaisille Renzi edustaa Tony Blairiin verrattavissa olevaa kolmannen tien vasemmistojohtajaa.

Renzin puhujanlahjoja on usein verrattu Barack Obamaan, ja vertaus onkin käypä monella tapaa. Italian kaipaamat uudistukset ovat niin suuria, ettei niistä selviä puhumalla. Renzi on luvannut remontoida maan kuntoon ennätysajassa ja odotukset häntä kohtaan ovat valtavat.

Lista Italian tarvitsemista uudistuksista on loputon

Aluksi Renzin odotetaan käyvän käsiksi Italian vaalilakiin. Maan perustuslakituomioistuin päätti joulukuussa nykyisen vaalilain olevan perustuslain vastaisen, eikä Italiassa siis voida järjestää uusia vaaleja ennen kuin parlamentti säätää sille uuden vaalilain.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Italia tarvitsee täysremontin

Renzin noustessa pääministeriksi, tulee hänestä maan kolmas perättäinen ilman vaaleja valittu johtaja.

Koska Renzin ja hänen puolueensa suosio on huipussaan, hänen odotetaan vahvistavansa mandaattinsa vaaleilla todennäköisimmin seuraavan kahden vuoden sisällä.

Vaalilain muutokset eivät kuitenkaan tuo talouskriisissä rypevällä kansalle paljoa iloa. Enemmän kuin mitään muuta, Renzin odotetaan nostavan maan talouden kasvuun jo yli vuosikymmenen kestäneen matalasuhdanteen jälkeen.

Tämä tulee olemaan kaikkea muuta kuin helppoa, sillä lista tarvittavista uudistuksista on loputon: yritysten verotaakka on yksi maailman korkeimpia, ulkomaisista investoinneista on huutava pula, nuorisotyöttömyys on yli 40% eikä nuorten koulutustaso ole huima. Kansalaisten korkea verotus ja talouskriisi on nakertanutkulutuskysyntää, mistä maan pienyritysvetoinen talous on riippuvainen. Byrokratian määrä on hirvittävä ja päällekkäisiä hallintorakenteita on paljon.

Selvitäkseen tehtävästä Renzin on osattava tehdä lehmänkauppoja Rooman poliittisen valtakoneiston sisällä, vaikka hänen suosionsa perustuu juuri lupauksille sen romuttamisesta

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Italia tarvitsee täysremontin. Renzi ei kuitenkaan yksin pysty maata uudistamaan ja poliittisesti hänen tilanteensa on hankala.

Romuttajasta rakentajaksi, Renzin taival ei tule olemaan helppo

Renzin hallituspohja tulee olemaan varsin hutera. Koska vaaleja ei voitu pitää, jatkaa Renzi samalla kokoonpanolla kuin hänen aikaansaamattomuudesta syyttämänsä puoluetoveri Letta. Enemmistöhallitus on käytännössä riippuvainen oikeistojohtaja Silvio Berlusconin kanssa välirikon tehneestä Uusi Keskustaoikeisto –puolueen Angelino Alfanosta. Jo nyt Alfano on lausunnoillaan tehnyt selväksi, ettei Renzi voi pitää hänen tukeaan itsestäänselvyytenä.

Oppositiossa Renzin niskaan hengittävät sekä Berlusconin Forza Italia –puolue että populistinen Viiden Tähden Liike. Niiden yhteenlaskettu kannatus liikkuu 45-50% välillä.

Ja sitten on Renzin oma puolue. Demokraattipuolueen eduskuntaryhmä on Renzin syrjäyttämän Lettan nimittämä, sillä Italiassa kansalaiset eivät valitse kansanedustajiaan vaan sen tekee puolueen johto. Etenkin Demokraattipuolueen vasemmistosiipi on skeptinen kukkomaisuudessaan nuoreen Berlusconiin verratun Renzin suhteen.

Renzin taival sanoista tekoihin ei siis tule olemaan helppo. Ironista on, että selvitäkseen tehtävästä Renzin on osattava tehdä lehmänkauppoja Rooman poliittisen valtakoneiston sisällä, vaikka hänen suosionsa perustuu juuri lupauksille sen romuttamisesta.

Petri Burtsov, Rooma
Yle Uutiset