1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomioja: Suomesta jopa sata sotilasta Keski-Afrikan tasavaltaan

EU-ulkoministerit päättivät viime perjantaina, että sisällissodan partaalle ajautuneeseen Keski-Afrikan tasavaltaan lähetetään noin tuhat sotilasta. Tuomioja keskusteli aiheesta Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiusin kanssa Pariisissa.

Ulkomaat
Suomalaisia rauhanturvaajia partioimassa Afganistanissa.
Suomalaisia rauhanturvaajia partioimassa Afganistanissa.Yle

Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi, että Suomi voisi lähettää EU:n valmistelemaan Keski-Afrikan kriisinhallintaoperaatioon jopa sata sotilasta. Tuomioja keskusteli aiheesta Ranskan ulkoministerin Laurent Fabiusin kanssa Pariisissa.

Tuomioja sanoi Yle Uutisten haastattelussa, että Suomi voisi lähettää Keski-Afrikan tasavaltaan 20–100 sotilasta. Tuomiojan mukaan suomalaisten tehtävät ovat vielä auki.

EU-ulkoministerit päättivät viime perjantaina, että sisällissodan partaalle ajautuneeseen Keski-Afrikan tasavaltaan lähetetään noin tuhat sotilasta.

Operaatio Keski-Afrikan tasavallassa voisi alkaa jopa maaliskuun alussa. Tuomiojan mukaan aikataulullisesti voi tulla kiire.

EU-operaatio on määräaikainen siihen saakka, kunnes Afrikan unionin ja YK:n operaatio saadaan täyteen vauhtiin. Ranskalla on entisessä siirtomaassaan noin 1 600 sotilasta ja Afrikan unionin sotilaita maassa on noin 6 000.

EU-operaation on määrä keskittyä pääkaupungin Banguin alueelle, ja joukkojen on tarkoitus turvata avustuskuljetuksia ja pakolaisia. Banguin lentokentän liepeille on YK:n mukaan paennut 100 000 ihmistä.

Lue seuraavaksi