1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turhautuneet venepakolaiset mellakoivat Australian pakolaisleirillä

Australia on tehnyt Papua-Uuden-Guinean kanssa sopimuksen, jonka mukaan venepakolaiset viedään Papua-Uudessa-Guineassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Australiaan pyrkineet venepakolaiset ovat pettyneitä ja turhautuneita Australian äärimmäisen kovaan pakolaispolitiikkaan.

Yksi ihminen on kuollut ja 77 loukkaantunut mellakoinnissa Australiaan pyrkineiden pakolaisten vastaanottokeskuksessa Papua-Uudessa-Guineassa. Levottomuudet Manusin saarella sijaitsevassa leirissä alkoivat maanantain vastaisena yönä.

Ainakin yhtä ihmistä on ammuttu ja yksi on saanut vakavan kallovamman yhteenotoissa vartijoiden kanssa.

Sunnuntaina 35 turvapaikanhakijaa murtautui ulos pakolaisleiristä.

– Uutinen kuolemantapauksesta on hyvin traaginen, Australian maahanmuuttoministeri Scott Morrison sanoi. Morrisonin mukaan tilanne pakolaisleirissä on kuitenkin palannut normaaliksi.

Australiaan pyrkineet venepakolaiset ovat pettyneitä ja turhautuneita Australian äärimmäisen kovaan pakolaispolitiikkaan.

Australia on tehnyt Papua-Uuden-Guinean kanssa sopimuksen, jonka mukaan venepakolaiset viedään Papua-Uudessa-Guineassa sijaitseviin vastaanottokeskuksiin. Turvapaikan saavat myös asutetaan Papua-Uuteen-Guineaan.

Tavoitteena on vähentää venepakolaisten määrää ja ihmisten salakuljetusta Australiaan. Australialla on samanlainen sopimus Naurun kääpiövaltion kanssa. Pelkästään viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla Australiaan pyrki veneillä noin 15 000 turvapaikanhakijaa.