Tampereen Ateria aloitti tähderuuan myynnin

Kaupungin ruokapalvelulaitos otti kopin valtuustoaloitteesta ja ryhtyi kokeilemaan yli jäävän ravinnon myymistä aluksi omalle henkilöstölle ja opiskelijoille. Koukun Helmi -ravintokeskus puolestaan lahjoittaa tähderuokaa hyväntekeväisyysjärjestölle.

Ruokalinjasto.

Tampereen Ateria myy kolmella koululla rasioihin pakattua ruokaa silloin, kun sitä jää yli. Puolen litran askillinen maksaa kolme euroa riippumatta ruokalajista.

Ruuan myyntiä henkilökunnalle ja opiskelijoille kokeillaan aluksi Lyseon lukiolla ja Juhannuskylän koululla eli Tammerkosken koulutalossa.

Sammon koululla aloitetaan vasta hiihtoloman jälkeen, kun pakkausrasiat saadaan sinnekin.

Mm. Koukkuniemen vanhainkotia muonittava Koukun Helmi puolestaan lahjoittaa ylijäämäruokaa Tamperereen seurakuntayhtymälle. Koukun Helmestä annetaan myymättä jääneitä kotiaterioita ja linjastoon jäänyttä ruokaa.

Tampereen Ateria tuntee hyvin hukkaravinto-ongelman ja pyrkii ennen kaikkea valmistamaan syötävää sen verran kuin sitä kuluu. Ateria on ollut mukana Foodspill-tutkimuksessa, jossa selvitettiin suomalaisen elintarvikeketjun hävikkiä.

Nyt on lisäksi lähdetty kokeilemaan tähderuuan myyntiä ja lahjoittamista. 11 kunnassa tehdyn kyselyn mukaan 2 toimijaa myi ja lahjoitti ylijäänyttä ruokaa. Yksi toimija luovutti elintarvikkeita ruoka-apuna, kaksi myi yli jäänyttä ruokaa henkilökunnalle ja 6 harkitsi toista tai molempia näistä tavoista.

Tampereella asiasta tekivät viime vuoden lopulla valtuustoaloitteen mm. SKP:n Jari Heinonen ja vihreiden valtuustoryhmä. Aloitteissa tuotiin esiin ruokahävikin ympäristövaikutukset sekä kuntalaisten kasvavat taloudelliset ja sosiaaliset tarpeet edullisen ruoan saamiseksi.

Johtopäätöksiä kokeilusta tehdään ensi kesänä. Aloitteiden mukaan myynti pitäisi kokeilun onnistuessa laajentaa kaikkiin kaupungin julkisiin ruokapaikkoihin.

Päivitetty klo 12.15:  Tampereen Ateria täydentää antamiaan tietoja: myyntiä kokeillaan aluksi koulujen omalle väelle. Ruokaa myyvät koulut ovat Lyseon lukio, Juhannuskylän koulu ja Sammon koulu. Koukun Helmen yhteistyökumppani on  Tampereen seurakuntayhtymä.