1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiistaan Iranin ydinohjelmasta etsitään pysyvää ratkaisua

Iran ja ulkovallat ovat aloittaneet tiistaina Wienissä neuvottelut, joiden toivotaan johtavan vuosikausia jatkuneen kiistan ratkaisemiseen. Länsimaat haluavat varmistaa, ettei Iran pysty valmistamaan nopeasti ydinasetta.

Iran ja ulkovallat ovat aloittaneet Wienissä Itävallassa neuvottelut pysyvästä sopimuksesta Iranin ydinohjelmaa koskevien kiistojen ratkaisemiseksi. Osapuolet pääsivät väliaikaiseen sopimukseen marraskuussa, mutta jatkoneuvotteluista odotetaan vaikeita.

Iran käy neuvotteluja YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan – Yhdysvaltojen, Venäjän, Kiinan, Ranskan ja Britannian – sekä Saksan kanssa. Neuvotteluja koordinoi EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton.

Iran ja länsimaat ovat kiistelleet vuosikausia Iranin ydinohjelmasta, jonka länsi pelkää tähtäävän ydinaseeseen. Iran on toistuvasti vakuuttanut, että ohjelman tavoitteet ovat pelkästään rauhanomaisia.

Neuvotteluissa lännen tavoitteena on rajoittaa Iranin ydinohjelmaa niin, ettei sillä olisi kykyä valmistaa nopeasti ydinpommia. Lännessä halutaan rajoittaa muun muassa uraanin rikastamista Iranissa, jottei ydinpolttoaineesta voitaisi tehdä ydinasekelpoista.

Rikastamista rajoitetaan jo marraskuussa solmitussa ja tammikuussa voimaan astuneessa väliaikaisessa sopimuksessa, joka on voimassa puoli vuotta. Vastineeksi länsimaat ovat luvanneet lieventää rajoitetusti pakotteita, joita ne ovat määränneet Iranille ydinohjelmaa koskevan kiistan vuoksi.

Pysyvään sopimukseen on tarkoitus päästä puolen vuoden kuluessa. Neuvottelujen alla Iranin korkein johtaja ajatolla Ali Khamenei suhtautui kuitenkin epäillen sovun syntymiseen. Khamenei arvioi maanantaina, etteivät neuvottelut johda mihinkään. Hän kuitenkin totesi, ettei hän vastusta neuvotteluja.

Yhdysvaltalainen virkamies arvioi puolestaan Wienissä toimittajille, että neuvotteluprosessista tulee vaikea ja pitkä. Hän pitää yhtä todennäköisenä sitä, että sopimus ei synny kuin että se syntyy. Hän kuitenkin totesi, että nämä neuvottelut on tähän asti paras mahdollisuus ratkaista kiista.

Iran ja ulkovallat ovat neuvotelleet kiistasta vuosien varrella useaan otteeseen. Toiveet sovusta lisääntyivät viime kesänä, kun Iranin presidentiksi nousi edeltäjäänsä Mahmud Ahmedinejadia maltillisempi Hassan Rouhani.