Lumenpuute herätti palelevan sammakon horroksesta – katso lukijan kuva

Poikkeuksellinen talvi häiritsee sammakoiden ja matelijoiden tavallisesti sikeää talvihorrosta. Ennenaikainen herääminen on vaihtolämpöisille kohtalokasta, mikäli pakkanen alkaakin kiristyä.

luonto
Sammakko hangella.
Seija Mononen

Kuopiolainen Seija Mononen kuvasi maanantaina perin harvinaisen näyn näillä leveysasteilla, kun hänen kännykkäänsä tallentui otos hangelle nousseesta sammakosta. Verkkaisesti liikkunut sammakko oli herännyt horroksestaan Kuopion Hirvilahdella.

- Näin kun se tallusteli hyvin hitaasti. Nyt tiistaiaamuna sitä ei enää näkynyt; on mennyt parempiin suihin, Mononen uumoilee.

Kuopion luonnontieteellisen museon museoamanuenssi Marko Kelon mukaan sammakot hakeutuvat syksyisin horrostamaan jonnekin vesipaikkaan, kuten järvien rantavesiin kivien alle. Ennenaikainen herääminen voi olla kohtalokasta, mutta sopivissa oloissa sammakko voi onnistua palaamaan horrospaikkaan.

- Jos pakkasta on paljon, matka hyytyy nopeasti. Mutta jos lähellä on avointa ojaa tai puroa, niin miksei? Kelo sanoo.

Hangelle kiivenneitä sammakoita on tavoitettu varsinkin eteläisessä Suomessa silloin tällöin, mutta Pohjois-Savossa se on harvinaisempaa. Esimerkiksi Kelo itse ei ole päässyt koskaan todistamaan ilmiötä, vaikka työskenteleekin sammakkoeläintenja matelijoiden parissa.

Joka vuosi luonnossa löytyy jotain omituisuutta.

Marko Kelo

Salon Seudun Sanomat kertoi maanantaina (siirryt toiseen palveluun) toisesta erikoisesta kuluvan talven tapauksesta: Sauvossa Varsinais-Suomessa kyy puri koiraa uudenvuoden aikaan.

- Joka vuosi luonnossa löytyy jotain omituisuutta. Tämä talvi on ollut hyvin poikkeava vähälumisuutensa vuoksi, ja kun aluskasvillisuus on näkyvissä niin sammakoita ja käärmeitä voi nousta horroksesta. Myös jokin ulkoinen häiriötekijä voi saada ne vaihtamaan paikkaa. Toki ne sitten huomaavat valon määrästäkin, että kaikki ei nyt ole kunnossa, kertoo Kelo.