1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Led-valoilla tomaateista terveystuotteita?

Tomaattien kasvatus led-valossa lisää niiden terveysvaikutteisia ominaisuuksia. Maatalouden tutkimuskeskuksen ja ammattikorkeakoulu Novian tutkimushankkeessa on saatu näyttöä siitä, että mm. terveysvaikutteiset fenoliset yhdisteet lisääntyvät led- valojen ansiosta. Led-valaistus kiihdyttää selvästi myös tomaattien tuotantoa talviaikana.

Kuva: Heidi-Maria Harju / YLE

Viime syksynä käynnistyneen tutkimushankkeen ensimmäiset tulokset ovat lupaavia. Syksystä saakka kasvatetut led-tomaatit ovat kasvaneet erityisesti talvella selvästi paremmin kuin tomaatit perinteisen kattovalon alla, kertoo tutkimusjohtaja Kristian Blomqvist ammattikorkeakoulu Noviasta.

-Käytännön kokeet alkoivat viime syksyn alussa ja silloin oli ehkä pientä epävarmuutta , miten valot vaikuttavat. Mutta nyt kun talvikausi on menossa, näyttää siltä, että jopa yli 10 % eroja ollaan saamassa.

Tomaateista terveystuotteita

Tomaattien kiihtyneen tuotannon lisäksi tutkimuksissa on saatu näyttöä myös siitä, että tomaattien sisältämien terveyteen myönteisesti vaikuttavien aineiden määrä lisääntyy. Led-valot lisäävät mm. fenolisten yhdisteiden määrää tomaateissa. Tutkimukset on tehty Itä-Suomen yliopistossa ja löydös on erinomaisen kiinnostava , sanoo tutkimusjohtaja Kristian Blomqvist.

-Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että terveysvaikutteisia aineita on enemmän led- tomaateissa kuin perinteisen valon alla tuotetuissa. Niistä voi tulla tavallaan terveystuotteita. Se nähdään tutkimusten lopussa.

Energiankulutus kuriin

Kasvihuoneiden energiankulutukseen led-valot tuovat selvää säästöä. Perinteiset suurpaine-natriumvalot tuottavat valon lisäksi raakasti lämpöä ja se lämpö on kallista. Sähkö haukkaa peräti 60 prosenttia kasvihuoneen koko energiankulutuksesta.  Sähkönkulutusta led-valot pienentävät selvästi, sanoo tutkimusjohtaja Kristian Blomqvist.

-Led-valot eivät lämmitä samalla tavalla kuin tavalliset valot. Lämpöä  joudutaan lisäämään muulla tavalla. Tämä on halvempaa, varsinkin jos käytetään esimerkiksi haketta tai jotain muuta biologista polttoainetta.

Tutkimushankkeen lopulliset tulokset saadaan ensi syksynä. Ulkomailla, mm. Hollannissa, led-valoja käytetään kasvihuoneviljelyssä. Niissä on myös havaittu led-valojen lisäävän kasvien tuotantoa.