Helsingin langaton verkko niittää mainetta maailmalla

Helsinki nousi maailman suurkaupunkien rinnalle, kun brittilehti Telegraph listasi maailman parhaat ilmaisen langattoman verkon kaupungit.

Kotimaa
Mies näppäilee matkapuhelinta ulkona.
Yle

Brittilehti Telegraphin lista maailman parhaista ilmaisen langattoman verkon kaupungeista on mieluisaa luettavaa helsinkiläisille. Helsinki on parhaiden joukossa New Yorkin, Pariisin, Taipein, Tel Avivin ja muiden suurkaupunkien joukossa.

Ylen aikaisen haastattelema Helsingin kaupungin vs. verkkoviestintäpäällikkö Mika Lappalainen on ylpeä Helsingin saamasta kiitoksesta.

- Se on hieno meriitti Helsingille. Olemme myös tehneet tämän eteen töitä, Lappalainen sanoo.

Lappalainen pitää ilmaista langatonta verkkoa myös matkailuetuna Helsingille.

- Onhan se etu. Kun tulee kaupunkiin, pystyy katsomaan sähköpostit ja surffaamaan verkossa eikä se maksa mitään, Lappalainen sanoo.

Helsingin kaupunki tarjoaa ilmaisen langattoman verkon omissa toimipisteissään, kuten kirjastoissa ja terveysasemilla. Kaupungin verkko ulottuu myös kaupungin rakennusten lähistöllä sijaitseville yleisille aukioille, kuten Senaatintorille ja Rautatientorille. Kaupungin lisäksi monet kauppakeskukset ja kahvilat tarjoavat langatonta verkkoa omissa tiloissaan. Lappalaisen mielestä Helsingin langaton verkko on melko kattava.

- Jos mennään lähiöihin ja kauemmas keskustasta, niin se on vain läikkiä siellä täällä. Keskustasta pystyy kuitenkin aika hyvin löytämään langattoman verkon kävellessään, Lappalainen sanoo.

Helsinki ei aio laajentaa langatonta verkkoa nykyisestä

Helsinki ei ollut etunenässä, kun ilmaisia langattomia verkkoja alkoi ilmaantua. Mika Lappalaisen mukaan se kuitenkin saatiin Helsinkiin nopeasti, kun päätös sen järjestämisestä oli tehty.

- En sanoisi, että olisimme olleet etunenässä, vaan se oli Helsingin tapauksessa aika nopea järjestää, Lappalainen sanoo.

Kaikki kaupungillaliikkujat eivät näe Helsingin ilmaista langatonta verkkoa yhtä maireassa valossa kuin brittilehti Telegraph. Keskustassa ja varsinkin kauempana on alueita, joilla verkko ei toimi. Helsingin kaupungin vs. verkkoviestintäpäällikön Mika Lappalaisen mukaan Helsinki ei ole kuitenkaan laajentamassa palveluaan.

- En näe, että olisi kaupungin tehtävä tarjota kattavasti koko kaupungin alueelle langaton verkko. Sitten kustannukset olisivat täysin eri luokkaa, Mika Lappalainen sanoo.