Kemiönsaarelaishotellista asuntoja kehitysvammaisille

Hotelli Strandvik on muuttumassa kodiksi seniori-ikäisille kehitysvammaisille. Hanke toisi kuntaan 12 uutta pysyvää työpaikkaa.

kehitysvammaisuus
Hotelli Strandvik
Carmela Johansson / Yle

Kehitysvammaisten laitoshoidon purkaminen etenee Varsinais-Suomessa. Kemiönsaarelle ollaan perustamassa pensionaattityyppistä asumisyksikköä nykyisin hotellina toimivaan kiinteistöön. Tarkoituksena on tarjota yli 50-vuotiaille kehitysvammaisille asukkaille ympärivuorokautista hoivaa merellisessä ympäristössä.

Hotellin hankkii omistukseensa kiinteistöyhtiö, jossa Varsinais-Suomen erityishuoltopiiri on mukana pienellä osuudella. Kiinteistöyhtiö Kimitobacken ja erityishuoltopiiri ovat solmineet aiesopimuksen yhteisen kiinteistöyhtiön perustamisesta. Tällä hetkellä hotellikiinteistön omistaa Strandvik Oy.

Jos suunnitelmat toteutuvat, hotellihuoneisiin tulee 12 vuokra-asuntoa seniori-ikään ehtineille kehitysvammaisille. Erityishuoltopiirin johtaja, ylilääkäri Seija Aaltonen pitää Kemiönsaaren hanketta uudenlaisena ja tarpeellisena palvelumuotona. Aaltosen mukaan kehitysvammaisten iäkkäät omaiset voisivat vieraillessaan yöpyä hotellin tiloissa ja saada täysihoitoa maksua vastaan.

Seija Aaltosen mukaan Strandvik sopisi kesäaikaan myös leiri- ja virkistyspaikaksi. Erityishuoltopiirillä on jo kesäpaikka Sauvossa, mutta siitä voitaisiin luopua, koska paikka ei ole esteetön.

Työtä ja tulevaisuudenuskoa Kemiönsaarelle

Suunnitelmien mukaan asumisyksikköön tarvitaan 12 työntekijää. Tämä kannusti kiinteistöyhtiötä lähtemään mukaan yhteistyöhön. Yhtiön suurin omistaja on Kemiönsaaren kunta.

- Yksi tärkeimmistä syistä projektiin osallistumiselle on mahdollisuus saada 12 uutta työpaikkaa Kemiönsaarelle. Näinä aikoina se on iso asia. On tärkeätä luoda tulevaisuudenuskoa kaikille saarelaisille, ja tämä on myönteinen signaali oikeaan suuntaan, sanoo hallituksen puheenjohtaja Roger Hakalax.