Kansainväliset mallimarkkinat eivät halua enää alaikäisiä vaivoikseen

Selvästi alaikäiset mallikokelaat jätetään yhä useammin kotiin kasvamaan, sillä kansainväliset toimistot eivät enää halua toimia lapsenvahteina. Mallimaailmassa ihanneiät ovat muutenkin hilautuneet pikkuhiljaa ylöspäin.

ilmiöt
Merja Kupiainen_Groundstroem Lahden messuilla
Tuija Veirto / Yle

Mallimarkkinoille ei enää pyritä löytämään mahdollisimman nuoria mallitulokkaita vaan nyt etsitään täysi-ikäisiä esiintyjiä.

Pitkän linjan muoti- ja kauneusammattilainen Merja Kupiainen-Groundstroem kertoo, että kansainväliset toimistot ovat kyllästyneet toimimaan lapsenvahteina.

- Uusia kasvoja etsittiin vielä vähän aikaa sitten 15–19-vuotiaista. Nyt alaikäraja on mieluummin 18 kuin 17 vuotta. Myös yläikäraja on noussut 23 vuoteen. Kansainvälisiltä toimistoilta tulee sellaista viestiä, että siellä ei haluta olla lastenvahteja.

Mallilta vaaditaan Kupiainen-Groundstroemin mukaan paljon.

- Pelkkä ulkonäkö ei riitä. Pitää olla esiintymistaitoa, karismaa, hyvä työmoraali ja oikea asenne. Näytökset ovat liveä ja show'ta, joten esiintymistä täytyy rakastaa.

Ei välttämättä se kaunis naapurin tyttö vaan enemmänkin, jos lainausmerkeissä puhutaan, se luokan rumin ankanpoikanen.

Merja Kupiainen-Groundstroem

Kupiainen-Groundstroemin mukaan tv-ohjelmat antavat väärän kuvan alasta.

- Jos joku luulee, että parissa kuukaudessa voi valmistua mallimaailman huippulle, metsään menee. Kansainvälinen ura on usean vuoden valmistelun ja kovan työn takana.

Merja Kupiainen-Groundstroem näkee, että mallin pitää olla ennen kaikkea persoonallinen.

- Yleinen harhaluulo on, että mallien pitäisi olla kauniita. Klassinen kauneus vetoaa varmasti, mutta huippumalli on ennen muuta persoonallisen näköinen. Eli ei välttämättä se kaunis naapurin tyttö vaan enemmänkin, jos lainausmerkeissä puhutaan, se luokan rumin ankanpoikanen.

Malli-ihanne monipuolistuu

Merja Kupiainen-Groundstroem on pitkän linjan muoti- ja kauneusalan ammattilainen. Hän on työskennellyt alalla kolme vuosikymmentä. Ura lähti liikkeelle farkkumallina.

- Kiersin pitkin Suomea Hurriganesin mukana Beavers-kiertueilla. Edustin siihen aikaan valtavirrasta poikkeavaa mallityyppiä samaan tapaan kuin Aira Samulin, joka yhdisti muotinäytöksiin tanssin ja musiikin.

Tällä hetkellä Kupiainen-Groundstroemillä on johdettavanaan Suomen suurimpiin kuuluva mallitoimisto ja -koulu, Fashion Model Agency. Toimisto on muun muassa mukana järjestämässä useita kansainvälisiä kilpailuja.

- Ala on kansainvälistynyt ja ammattimaistunut viime vuosina vauhdilla myös meillä. Etnisyys on valttia, mutta monenlaisia malleja tarvitaan. Vaatemallistoja esittelemään etsitään niin nuoria, aikuisia, hoikkia kuin XL-mallejakin.