Perämeren satamat yrittävät parantaa öljyntorjuntaa

Pohjoisessa öljyntorjunnan yhteistyöryhmä pohtii parhaillaan, miten satamien öljyntorjuntavalmiutta Perämerellä voisi yhtenäistää. Uutta kalustoa on luvassa aikaisintaan ensi vuonna.

Kotimaa
Laivaa lastataan Oulun satamassa
Yle

Valmisteilla oleva öljyntorjunta-asetus tuo satamille lisää vastuuta öljyntorjunnassa, kun esimerkiksi ohjeistusta pitää tarkentaa. Viime keväänä perustettu pohjoisen Suomen öljyntorjunnan yhteistyöryhmä pohtii nyt yhteisiä pelisääntöjä satamille.

Ryhmä on Suomen ensimmäinen öljyntorjunnan yhteistyöryhmä. Jatkossa vastaavanlainen on tarkoitus perustaa esimerkiksi Saimaalle.

Tavoitteena on parantaa satamien välistä yhteistyötä ja parantaa sekä yhtenäistää öljyntorjuntavalmiutta Perämeren satamissa.

– Tarkoituksena on pitää huoli siitä, että myös Perämeren alue tulee huomioiduksi valtakunnallisissa linjauksissa. Meidän pitää saada yhtenäiset periaatteet myös pohjoiseen, Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Haverinen sanoo.

Laivaliikenne lisääntyy

Konkreettisia investointeja kuten uutta öljyntorjuntakalustoa hankitaan Haverisen mukaan ensi vuoden puolella. Myös kuntia yritetään kouluttaa ja aktivoida öljyvahinkojen hoitamiseen.

– Erityisesti kuntien vastuulla olevaa jälkitorjuntaa pyritään kehittämään, Haverinen sanoo.

Yhteistyön taustalla on myös laivaliikenteen lisääntyminen merellä. Kun esimerkiksi kaivoskuljetuksia on entistä enemmän, myös suurten öljyvahinkojen riskit kasvavat.

Ympäristöministeriöstä arvioidaan, että uusi öljyntorjunta-asetus tulee todennäköisesti voimaan maaliskuun aikana.

Oulun öljyntorjunta siirtyy

Perämeren satamista mukana yhteistyössä ovat Tornion Röyttä, Kemin Ajos, Oulu, Raahe, Kalajoki, Kokkola, Pietarsaari ja mahdollisesti jatkossa myös Kristiinankaupunki ja Vaasa.

Öljyntorjunnan yhteistyöryhmässä ovat mukana satamien lisäksi pelastuslaitokset, ympäristöministeriö, öljynsuojarahasto, Suomen ympäristökeskus, merivartiosto, ely-keskukset Lapista, Pohjois-Pohjanmaalta, Etelä-Pohjanmaalta ja Kainuusta, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Trafi, WWF ja maanpuolustuskoulutusyhdistys.

Oulussa suunnitellaan, että nykyinen kaupungin öljyntorjunta-asema Toppilansaaressa siirrettäisiin uuden veneilykeskuksen alta Virpiniemen merivartioaseman alueelle. Muutto pitäisi toteuttaa vuoden 2015 loppuun mennessä.