Tuki Windows XP:lle loppuu pian – valtaosalla pk-yrityksistä koneet vielä päivittämättä

Valtaosa pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei ole vielä hylännyt tietokoneissaan olevaa Windows XP-käyttöjärjestelmää, ilmenee konsulttiyhtiö Triuvaren tekemästä tutkimuksesta. Systemaattinen tuki käyttöjärjestelmälle loppuu huhtikuun 8. päivänä, jota ennen järjestelmä tulisi vaihtaa tietoturvasyistä.

tekniikka
Käsi tietokoneen hiirellä.
Tiina Jutila / Yle

Tamperelaisessa sähkötukkuliikke Kauppahuone Harjussa on vietetty alkuvuonna käyttöjärjestelmänvaihtoviikkoja. 20 työntekijää työllistävän yrityksen koneiden uusiminen aloitettiin jo hyvissä ajoin ja uusi käyttöjärjestelmä on korvannut vanhan vaiheittain.

– Olemme vaihtamassa viimeiset koneet tässä ihan muutaman viikon sisällä. Sitten on kaikki XP-koneet vaihdettu, kertoo Kauppahuone Harjun tietoturva-asioista vastaava talouspäällikkö Riikka Harju.

Samaa ei voida sanoa kaikista pienistä ja keskisuurista yrityksistä, joista valtaosa näyttää jättävän järjestelmävaihdoksen viime tippaan. Konsulttiyhtiö Triuvaren hiljattain julkaiseman tutkimuksen mukaan jopa 56 prosentilla pk-yrityksistä on edelleen käytössä pian kuoleva käyttöjärjestelmä.

"Tulee todella kova kiire"

Suurin osa tutkimukseen osallistuneista yrityksistä lupaa hoitaa käyttöjärjestelmäasiansa kuntoon ajoissa, mutta pieni osa saattaa jättää tekemättä sen jopa kokonaan.

– Osa yrityksistä meinaa pelata riskipeliä. He katsovat ensin mitä tapahtuu, sanoo Triuvaren toimitusjohtaja Toni Rantanen.

Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelyn laitoksen professori Markku Tukiainen ihmettelee yritysten leväperäisyyttä ja hitautta. Tukiaisen mukaan vaille suojauksia jäävä käyttöjärjestelmä on vakava tietoturvariski. Myös uusissa käyttöjärjestelmissä on opettelemista.

– Yrityksille tulee todella kova kiire. Henkilökunta pitää kouluttaa uusien järjestelmien käyttöön. On kuitenkin niin paljon eroavaisuuksia siirryttäessä XP:stä esimerkiksi uudempiin Windows-järjestelmiin, Tukiainen muistuttaa.

Tunteitakin pelissä

Suurimmat syyt yritysten vetkuiluun ovat Rantasen mukaan välinpitämättömyyden lisäksi puhdas tietämättömyys ja raha. Käyttöjärjestelmän vaihto ei ole ilmaista ja kylkiäisenä koko konekanta voi joutua vaihtoon.

– Toivotaan, että moni yritys lähtisi nyt pävittelemään koneitaan, Rantanen ohjeistaa.

Professori Markku Tukiainen myöntää, että käyttöjärjestelmän vaihtoa voivat hidastaa myös tunteet. Windows XP on hyvin yleinen käyttöjärjestelmä yrityksissä. Se oli pitkään suosittu myös kotikoneilla.

– XP on ollut pitkään meidän kanssamme. Ihmiset ovat tottuneet siihen ja olemme jopa tuudittauduttu sihen, että tämä jatkuu ikuisesti. Mutta kuten tiedämme, tietotekniikassa mikään ei jatku ikuisesti, Tukiainen muistuttaa.