1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

90 prosenttia amerikkalaisista uskoo Jumalan luoneen Maan

Kristityistä jopa 97 prosenttia sanoo maailmankaikkeuden olevan Jumalan työtä, selviää laajasta kyselytutkimuksesta.

Ihmiset sytyttivät kynttilöitä ja vastaanottivat ehtoollista pääsiäissunnuntaina maaliskuussa 2013 St. Patrickin katedraalissa New Yorkissa. Kuva: Peter Foley / EPA

Houstonilaisen Rice Universityn sosiologi Elainen Howard Ecklund kysyi yli 10 000 amerikkalaiselta, oliko Jumala tai jokin korkeampi voima maailmankaikkeuden synnyn taustalla.

American Association for the Advancement of Sciencen (siirryt toiseen palveluun) vuosikokouksessa Chicagossa sunnuntaina luennoinut Ecklund totesi, että kristityistä jopa 97 oli vakuuttuneita Jumalan vaikutuksesta Maan syntyyn.

Kaikista vastanneista vain 9,5 prosenttia oli sitä mieltä, ettei Jumalalla ja maailmankaikkeuden synnyllä ollut mitään tekemistä keskenään.

Ecklundin tutkimuksen varsinaisena aiheena oli selvittää, kuinka uskovaiset suhtautuvat tieteeseen. Tutkimus suoritettiin vajaat puoli tuntia kestäneenä nettikyselynä. Lisäksi tutkija haastatteli henkilökohtaisesti 300 kristittyä, muslimia sekä juutalaista.

Lähes joka kolmas vastaaja oli sitä mieltä, että uskonto ja tiede ovat yhteydessä toisiinsa. Kristityistä tätä mieltä oli jopa puolet. Vain 27 prosenttia amerikkalaisista sanoo tieteen ja uskonnon olevan joissakin kohdin ristiriidassa.

Kristityistä vastaajista 40 prosenttia haluaisi koulussa opetettavan luomisoppia evoluutio-opin sijaan.

Kyselyn tuloksien mukaan yli puolet amerikkalaisista näyttäisi uskovan kreationismiin eli maailman syntymiseen luomistapahtuman yhteydessä.

Jutun kohtaa amerikkalaisten uskomisesta kreationismiin tarkennettu klo 17.52.