1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Järvien jäät haurastuvat kovaa vauhtia

Lauha sää on heikentänyt ennestään normaalia ohuempaa jääkantta Kymenlaakson järvissä. Jäällä liikkuvien on syytä olla erittäin tarkkana, sillä heikkoja paikkoja voi löytyä mistä vain.

luonto
Pieni avanto
YLE / Hillevi Antikainen

Kuluva talvi on ollut pilkkimiehelle lähes kärsimystä. Järvet saivat kantavan jääpeitteen varsin myöhään. Tammikuun pakkasjakso vahvisti jääkantta kuitenkin nopeasti, mutta normaalitalvien lukemista jäädään selvästi.

– Normaaliin verrattuna jäät ovat olleet 10–15 senttiä normaalia heikompia, arvioi hydrobiologi Pekka Vähänäkki Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Viralliset mittaukset lopetettu

Kymenlaaksossa järvien jäätilanne perustuu arvioon. Aiemmin Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen väki on mitannut jäitä Suomen Ympäristökeskuksen tarpeita varten. Ympäristökeskus julkaisee viralliset jäänvahvuuslukemat koko maassa noin viideltäkymmeneltä mittauspisteeltä.

Tänä talvena Kymenlaaksosta ei tuloksia ole saatu, sillä resurssipulan vuoksi virallista mittauspistettä ei maakunnasta löydy.

Ympäristöviranomaiset liikkuvat silti ahkerasti jäillä ottamassa esimerkiksi vesinäytteitä, joten jonkinlainen kuva jäätilanteesta on. Tällä hetkellä kuva on sellainen, että pilkkikausi loppuu lyhyeen, varsinkin jos sääennusteissa povattu lauha ilma jatkuu.

– Kyllä uhkaavasti siltä näyttää, että jäätalvi loppuu lyhyeen, eli esimerkiksi tulevia hiihtolomia ajatellen tilanne näyttää heikolta, Vähänäkki sanoo.

Veden liike heikentää jäitä entisestään

Jääkansi on järvissä ollut kovilla. Pakkasjakson jälkeen sää lauhtui nopeasti, ja taivas on tarjoillut sadetta jopa silkkana vetenä. Vettä kertyi paikoin järvien jäille runsaastikin. Nyt vesi on valunut jäästä läpi, mikä saa jään puikkoontumaan. Pystysuuntaisesti puikottuva jää on kantavuudeltaan teräsjäätä paljon heikompaa.

Toinen jään paksuutta syönyt tekijä on vesien kasvanut virtaus. Lauha sää on saanut veden juoksemaan jo metsäojissakin, ja syksyn runsaiden sateiden vuoksi maastossa on paljon vettä. Nyt tuo vesi valuu ojia pitkin järviin ja saa veden kiertämään järvissä. Virtaava vesi puolestaan syö jäätä entistäkin ohuemmaksi.

Jäätilanne onkin nyt todella vaihteleva. Pääsääntönä voi pitää sitä, että jäälle menemistä kannattaa harkita todella tarkkaan. Ojien ja purojen suut ovat taatusti heikon jään vuoksi vaarallisia, mutta muuallakin rannoilla kannattaa olla tarkkana, sillä vettä valuu maastosta nyt runsaasti.

– Järvissä virtaamat ovat niin voimakkaita, että heikkoja jäitä voi olla keskelläkin järveä, painottaa hydrobiologi Pekka Vähänäkki.

Lue seuraavaksi