Aleksanteri-instituutin johtaja uusista Pussy Riot -pidätyksistä: "Vaikuttaa provokatiiviselta puolin ja toisin"

Markku Kivisen mukaan jos paljastuu, että syytteet ovat täysin keinotekoisia, niin se vähentää Venäjän uskottavuutta oikeusvaltiona.

Ulkomaat

Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen sanoo, että venäläisen punkperformanssiyhtye Pussy Riotin kahden jäsenen pidätys Sotshissa saattaa heikentää Venäjän kansainvälistä kuvaa.

– Jos paljastuu, että kysymyksessä on täysin provokatiivinen, keinotekoinen syyte, niin kyllähän se vähentää Venäjän uskottavuutta oikeusvaltiona ja tässä mielessä ei varmasti ole Venäjän kansainvälisen kuvan kannalta hyväksi, Kivinen totesi Yle Radio Suomen Ajantasan haastattelussa.

Tietysti kuulostaa äärimmäisen tekaistulta se, että he olisivat siellä ryöstelemässä ketään.

Kivinen sanoi ensitietojen perusteella, että tapahtunut vaikuttaa puolin ja toisin provokatiiviselta. Hän arvioi kuitenkin, että lähtemällä Sotshiin Pussy Riotin jäsenten tarkoituksena on ollut horjuttaa kuvaa, joka maailmalla on muodostumassa Sotshista.

– Lännen kannalta he edustavat tällaista autenttisen vastarinnan taiteen kulttuuria, joka Venäjällä on aina ollut vahva ja jota kohtaan lännessä tunnetaan paljon sympatiaa. Venäjällä heidät taas koetaan ortodoksisen valtavirran haastajiksi, eivätkä he saa kovin paljon sympatiaa. Loukatessaan ortodoksikirkkoa he ovat käyneet ikään kuin Venäjän pyhiä arvoja vastaan ja nyt taas olympialaisia vastaan.

Kivisen mukaan ei ollut mikään yllätys, että jotain tällaista oli odotettavissa tavalla tai toisella. Hänen mielestään olisi kuitenkin vielä hyvä odotella vahvistusta ja tarkempia tietoja siitä, mistä oikeastaan on ollut kysymys.

Kivinen pitää mahdollisena, että Pussy Riotin jäsenille voi tulla myös rikosoikeudellisia seuraamuksia, jos tiedot pitävät paikkansa.

– Tietysti kuulostaa äärimmäisen tekaistulta se, että he olisivat siellä ryöstelemässä ketään.

Tiistaina uutisoitiin, että Pussy Riotin kaksi tunnetuinta jäsentä on pidätetty olympiakaupunki Sotshissa. Heitä syytetään varkaudesta hotellissa. Myös useita muita aktivisteja on pidätetty.