"Juuret linkittyvät suurempaan maisemaan ja paikkaan"

Äkkiseltään voisi kuvitella, että mikäli aikoo tehdä nimeä taiteilijana, pitäisi pystyttää residenssi pääkaupunkiseudulle. Taiteilija Riikka Keränen valitsi kuitenkin toisin, ja palasi opintojen päätyttyä kotiseudulleen Ristijärvelle.

kulttuuri
Riikka Keränen asuu nykyisin Ristijärvellä.
Minna Heikura / Yle

Kankaanpään taidekoulusta vuonna 2010 valmistunut Riikka Keränen palasi opintojen jälkeen kotiseudulleen Ristijärvelle. Residenssi on aivan vanhempien naapurissa. Vaihtelua arkeen Keränen saakin, kun välillä auttelee vanhempiaan sikatilalla.

En haluaisi ajatella, että tämä on maailman vaikein paikka ponnistaa. Kyllä minulla on uskoa.

Riikka Keränen

Keränen näkee, että Ristijärvi on ihan yhtä hyvä paikka kuin mikä tahansa muu taiteen tekemiseen. Syrjäisellä sijainnilla on hyvät puolensa.

– Muualla, etenkin Helsingissä, elinkustannukset ovat ongelma. Täällä olen löytänyt hyvin työtilaa, eikä investointeja ole tarvinnut tehdä heti niin paljon, kun kaikki tarvittavat työkalut löytyvät isän nurkista. Jos esimerkiksi tarvitsee hitsata, niin ei tarvitse miettiä, että mistä sen hitsauskoneen nyt saisi.

Ponnistaminen maailmalle voi olla yhtä haastavaa paikasta kuin paikasta. Keränen huomauttaakin, että asuipa taiteilija missä hyvänsä, vaaditaan häneltä omaa aktiivisuutta.

– Sinun pitää itse ehdottaa teoksia ja tehdä itseäsi näkyväksi. En haluaisi ajatella, että tämä on maailman vaikein paikka ponnistaa. Kyllä minulla on uskoa.

Kotikaipuu toi takaisin

Riikka Keränen palasi kotiseudulleen muun muuassa juuri siksi, että hän halusi nähdä, miten sieltä onnistuisi ponnistaa maailmalle.

Oli minulla kotikaipuutakin, kun en ollut moneen vuoteen asunut täällä.

Riikka Keränen

– Tykkään asua maaseudulla, eikä minulla ollut vetoa kaupunkiin. Olen myös jossain määrin sellainen vastarannan kiiski, että minäpä en nyt muutakaan sinne, vaan muutan jonnekin ihan toisaalle, Keränen naurahtaa.

– Ja oli minulla kotikaipuutakin, kun en ollut moneen vuoteen asunut täällä, hän jatkaa.

Ympäröivä maisema ja luonto ovat myös inspiraation lähteitä.

– Kun täällä on kasvanut, niin tähän liittyy paljon henkilöhistoriaa ja maisemamuutosta.

Keränen käyttää töissään paljon luonnonmateriaaleja, ja kotipihan varastoista teoksiin löytyy myös täydennystä. Muun muassa mummon leikkaamat matonkuteet ovat päätyneet Keräsen taideteoksiin.

– Olen tehnyt paljon kaivauksia pihan aittaan, kun sinne on säilöttyaikojen saatossa kaikenlaista tavaraa. Olen mennyt katsomaan, mitä aarteita sieltä löytyy, mitkä ovat ehkä muille hyödyttömiä, mutta itse kokee saavansa niistä vaikka mitä hienoa.

Riikka Keränen asuu nykyisin Ristijärvellä.
Minna Heikura / Yle

Puoli vuotta kerrallaan

Taiteilija Riikka Keräsen kertomasta tulee hyvin esille se, että asuinpaikka ja oma kotipaikka ovat todella lähellä sydäntä.

– Kyllä sillä on suuri merkitys. Juuret linkittyvät sellaiseen suurempaan maisemaan ja paikkaan, ja sen historiaan. On se sellainen voimavara, että tietää mistä tulee. Ehkä sitten voi helpommin nähdä, minne on menossa.

Keränen kertoo olevansa huono suunnittelemaan elämäänsä, ja hän elääkin oikeastaan puolivuosittaisissa jaksoissa.

– Asiat aina johtavat toiseen, että tulee tarjouksia ja sitten lähtee johonkin suuntaan. Jos kysytään, missä olen viiden vuoden päästä, niin enpä osaa sanoa. Olen huomannut, että puoli vuotta eteenpäin on hyvä aikajana.

Sen verran Keränen on tulevaansa suunnitellut, että syksyllä Kajaanin taidemuseossa avautuu hänen yksityisnäyttelynsä.