1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkija: Keskustelu kannabiksen käyttörangaistuksesta on käytävä jossain vaiheessa

Kannabiksen käyttöön liittyen pitäisi löytää fiksu ratkaisu, sanoo sosiologi, huumeiden käyttöä tutkinut Jussi Perälä. Ei ole tarpeen etsiä oikeaa tai väärää ratkaisua vaan sellainen, joka hyödyttää kaikkia.

Kotimaan uutiset
Kannabiksen polttaja
Mika Kanerva / Yle

Suomessa tuli vuonna 2001 voimaan rikoslain muutos. Sen perusteella huumausaineen käyttörikoksesta voidaan tuomita henkilö, joka laittomasti käyttää huumausainetta, pitää sitä hallussaan omaa käyttöä varten tai yrittää hankkia vähäisen määrä huumausainetta.

Yleistä on, että ensimmäisellä kerralla alaikäistä ei tuomita kannabiksen käyttörikoksesta, mutta seuraavalla kerralla tilanne on jo toinen. Se tarkoittaa, että rikoksesta jää jälki poliisin rekistereihin. Tämä puolestaan voi pilata pitkän pätkän elämää, vaikka kyse olisi harmittomasta kokeilusta.

Se voi vaikeuttaa opiskelua ja työpaikansaantia, eli siihen tulee lisäksi tällainen piilorangaistus.

Jussi Perälä

– Se voi vaikeuttaa opiskelua ja työpaikansaantia, eli siihen tulee lisäksi tällainen piilorangaistus, huomauttaa sosiologi Jussi Perälä.

Kun enemmistö tuntee kannabiksen henkilökohtaisesti

Kysymykseen siitä, pitäisikö käyttörangaistus poistaa kokonaan, Perälä vastaa diplomaattisesti.

– Se on sellainen asia, mistä ehkä tässä maassa voitaisiin jossain vaiheessa olla valmiita keskustelemaan.

Vaihtoehtona voisi olla depenalisaatio.

– Tavallaan käyttö säilyisi rangaistavana edelleen, mutta siihen ei pääsääntöisesti puututtaisi. Se on se ensimmäinen askel, Perälä ehdottaa.

Mutta asia pitäisi Perälän mukaan ehdottomasti nostaa esille.

– Voi olla, että olemme jossain vaiheessa tilanteessa, että enemmistö alkaa tuntea kannabiksen henkilökohtaisesti. Viimeistään silloin me joudumme miettimään, miten me näihin asioihin oikeasti suhtaudumme. Asioista pitää mielestäni pyrkiä keskustelemaan jo hyvissä ajoin ja miettiä nykyistä järkevämpiä ratkaisuja.

Kannabiksen käyttö on Suomessa levinnyt jo kaikkiin sosiaali- ja ikäluokkiin, vaikka pääasiallinen käyttäjäkunta on 25–34-vuotiaat miehet.

Vanhemmille malttia

Mutta millaisia ohjeita Jussi Perälä antaisi vanhemmille, jotka saavat tietää lapsensa kannabiskokeiluista tai -käytöstä?

Voi olla, että jossain vaiheessa kannabis on huumausaineongelmista pienimpiä näiden muuntohuumeiden mukaantulon myötä, ja joudumme ennemminkin miettimään, miten me niihin suhtaudumme.

Jussi Perälä

– Tuo on vaikea kysymys, koska me suhtaudumme tässä yhteiskunnassa huumeisiin ja kannabikseenkin edelleen niin kielteisesti. Voi olla, että jossain vaiheessa kannabis on huumausaineongelmista pienimpiä näiden muuntohuumeiden mukaantulon myötä, ja joudumme ennemminkin miettimään, miten me niihin suhtaudumme.

– Kehottaisin vanhempia suhtautumaan asiaan melko neutraalisti. Jos nuori jää kannabiksen kokeilusta tai käytöstä kiinni, nuoresta ei ole automaattisesti tulossa ongelmakäyttäjä tai narkomaani. Useimmilla nuorilla on kyse muutaman kerran kokeilusta. Se unohtuu ja sitten tulee muita juttuja mieleen.

– Siitä ei ole oikeastaan sen suurempaa haittaa, elleivät vanhemmat suhtaudu asiaan todella radikaalisti ja lähde tekemään siitä suurempaa juttua, Jussi Perälä summaa.

Lue seuraavaksi