Perinteisestä mateen pyyntivälineestä on tulossa lainsuojaton

Suosituille mateiden kutupoluille ilmestyy runsaasti kairanreikiä helmi–maaliskuussa. Ensi talvena kairanreiät saattavat vähentyä merkittävästi, sillä perinteisiä mateen pilkkipyyntivälineitä ollaan kieltämässä.

luonto
Madekoukku menossa veteen.
Vihtori Koskinen / Yle

Mateen pilkintä saattaa vaikeutua merkittävästi ensi vuonna, koska suositut pilkkivälineet ovat menossa kieltolistalle valmisteilla olevassa uudessa kalastuslaissa.

Maa- ja metsätalousministeriön kalastusneuvos Eija Kirjavainen toteaa, että kaikki ulkoapäin tarttuvat mateenpyyntivälineet saattavat päätyä kiellettyjen joukkoon. Madetta on perinteisesti pilkitty käyttämällä madeharaa tai ryöstopilkkiä.

- Madepilkkiasia on noussut vahvasti esille ja se on jakanut mielipiteitä, hän kertoo.

Kalastusneuvos Kirjavainen ihmettelee, miksi juuri madepilkkipykälä on kuumentanut tunteita, vaikka ensi vuonna voimaan tuleva uusi kalastuslaki on iso paketti.

- Ulkoapäin tarttuvien välineiden pyyntikielto on vain pieni osa isossa paketissa, mutta siitä on tullut satoja yhteydenottoja. On merkillistä, että se jakaa ihmisten mielipiteet todella vahvasti. Puolet ihmisistä vastustavat madepyyntivälineiden kieltoa. Toinen puoli ihmisistä kannattaa kieltoa ja pitää kalastusvälineitä julmina.

Uusi kalastuslaki on menossa seuraavaksi Valtioneuvoston käsiteltäväksi. Eduskuntaan kalastuslakipaketti on menossa kuluvan kevään aikana. Uusi kalastuslaki astuu voimaan vuoden 2015 alusta.

Kutu on kiihkeimmillään

Mateiden kutu on monissa järvissä helmi–maaliskuussa kiivaimmillaan. Kutupaikoille ilmestyy suosituilla pilkkiapajilla kymmeniä reikiä ja verisiä jälkiä merkkinä siitä, että kalastaja on löytänyt kutupolun.

Toinen puoli ihmisistä kannattaa kieltoa ja pitää kalastusvälineitä julmina.

Eija Kirjavainen

Heinolalainen kalastusharrastaja Pertti Nipuli pilkkii madetta perinteisellä madeharalla vielä, kun se on mahdollista.

- Madehara on tehokkain pilkkiväline. Kudun aikaan made ei voi vastustaa sitä, että tömisyttää haran lyijypainoa järven pohjaa vasten. Made tulee syötille tai vain pötköttämään haran päälle. Kun veto tuntuu, nostaa vain mateen ylös, Nipuli kertoo.