Uhrien määrä kasvaa Kiovassa - jo yhdeksän kuollut

Noin 150 on loukkaantunut, sanovat mielenosoittajia hoitavat lääkärit. Hallitusta vastustavien mielenosoittajien ja poliisin välille puhkesi yhteenottoja, kun poliisi yritti estää tuhansia mielenosoittajia etenemästä parlamenttitalolle. Sisäministeriö uhkaa mielenosoittajia voimatoimilla.

Ulkomaat
Ukraina Kiev mielenosoitukset.
EPA/SERGEY DOLZHENKO
Ukraina Kiev mielenosoitukset

Kiovan mielenosoituksessa puhjenneessa yhteenotossa on kuollut jo yhdeksän ihmistä. Kuolleista seitsemän on siviilejä ja kaksi poliiseja, kertoo Ukrainan poliisi.Mielenosoittajia hoitaneiden lääkäreiden mukaan loukkaantuneita on noin 150.

Uutistoimisto AFP:n haastattelemat opposition kenttäsairaaloissa työskentelevät lääkärit sanovat, että useimpien loukkaantuneiden vammat johtuvat tainnutuskranaateista. Noin 30:llä vakavasti loukkaantuneella on päävammoja ja yhden käsi on amputoitu.

Ukrainan sisäministeriö ilmoitti iltapäivällä ryhtyvänsä voimatoimiin, elleivät mielenosoitukset lopu kello 18:aan mennessä. Uutistoimisto AFP:n mukaan mellakkapoliisi otti yhteen Maidanin torilla illalla noin kello 20:n aikaan. Maidanilla on ollut opposition tärkein protestileiri viime kuukausien ajan. Oppositio kehotti aiemmin naisia ja lapsia poistumaan aukiolta.

Tilanteen kiristymisestä kertoo myös, että Ukrainan pääsyyttäjä Viktor Pshonka ilmoitti illalla, että hän tulee vaatimaan ankarimpia mahdollisia rangaistuksia niille, jotka ovat päävastuussa mielenosoituksista.

Poliisin ja hallitusta vastustavien mielenosoittajien yhteenotot puhkesivat, kun poliisi yritti estää tuhansia mielenosoittajia marssimasta parlamenttitalolle.

Mielenosoittajat ovat heitelleet poliiseja kivillä ja poliisi on yrittänyt hajottaa mielenosoituksen ampumalla kumiluoteja sekä savupommeja ja tainnutuskranaatteja. Mielenosoittajat ovat sytyttäneet tuleen kaksi kuorma-autoa, jotka tukkivat katua lähellä parlamenttitaloa.

Sadat mielenosoittajat tunkeutuivat presidentti Viktor Janukovitšin puolueen päämajalle ja heittelivät sitä kohti polttopulloja. Osa rakennuksesta syttyi tuleen, kertoo paikalla ollut uutistoimisto AFP:n toimittaja.

AFP kertoo myös, että mielenosoittajat ovat jälleen ottaneet haltuunsa Kiovan kaupungintalon, josta he luopuivat vain kaksi päivää sitten. Rakennukseen on perustettu ensiapupiste mielenosoituksissa loukkaantuneille.

Oppositio on osoittanut mieltään Kiovassa marraskuusta asti. Mielenosoitukset alkoivat, kun presidentti Viktor Janukovitš perui aikeen allekirjoittaa yhteistyösopimus Euroopan unionin kanssa. Tuoreet yhteenotot ovat pahimmat viikkoihin.

Lähteet: AFP, Reuters, AP