1. yle.fi
  2. Uutiset

Koukussa virkkaukseen

Arctic Design -viikon aikana Rovaniemellä houkutellaan kaikkia kokeilemaan virkkaamista. Virkkuuolkkari on auki viikon ajan, siellä esitellään erilaisia tekniikoita ja annetaan neuvoja. Jo ensimmäisenä päivänä tupa oli täynnä väkeä.

Kotimaan uutiset
Virkkuuolkkari täynnä virkkaajia
Miikka Miinala / Yle
Virkkuuolkkari täynnä virkkaajia
Miikka Miinala haastattelee innokkaita virkkojia.

Virkkuuolkkari on täynnä kaikenikäisiä naisia. Virkkauksen hauskuus näkyy heti. Oma työ vaatii keskittymistä, mutta samalla voi jutella muiden kanssa. Iloisen puheensorinan keskellä kuuluu virkkuukoukkujen kalinaa. Meneillään on Taito-Lapin järjestämä "Koukussa" -virkkaustyöpaja. Porukan keskeltä löytyy myös yksi tapahtuman vapaaehtoisista järjestäjistä, Annika Konttaniemi.

- Virkkauksessa viehättää itsetekemisen ja aikaansaamisen ilo. Myös muiden käsityöntekijöiden tapaaminen sekä uusien ystävien löytäminen on mieluisaa. Sosiaalisuus on tässä hommassa se isoin juttu, täällä kuulee, kuinka ihmiset jutustelevat keskenään, eivätkä puheenaiheet koske vain virkkausta. Tämä on ihmisille kuin terapiaa.

Annika Konttaniemi on positiivisesti yllättynyt virkkaustyöpajan suosiosta.

- Ihmiset ovat viihtyneet täällä erittäin hyvin, täällä on enemmän porukkaa kuin olisin uskaltanut toivoakkaan. On hienoa kun on eri-ikäisiä ihmisiä ja eri maalaisiakin.

Punainen lanka tekemisessä vaihtelee

Toisille ratkaisevaa on töiden visuaalinen ilme, toisille pelkkä käsillä tekeminen riittää. Nuorempaa sukupolvea edustavalla Viivillä oli selvä näkemys töiden päätarkoituksesta.

- Tärkeintä on, että työt ovat hienon näköisiä, ulkonäkö on se isoin juttu.

Joukossa oli mukana myös virkkauksen pitkäaikaisia harrastajia. Yksi heistä on Eeva Jokkala, jolla oli parhaillaan valmistumassa villaisia kukkia, jotka päätyvät koristamaan edellisenä päivänä valmistuneita käsikoruja.

- Sellaiset neljäkymmentävuotta on jo tullut virkattua, kuusivuotiaasta lähtien. Virkkaaminen on mukava ajanviete ja rentoutumiskeino, plussaa on siinä ohessa valmistuvat tuotteet.

Myös Jokkalan mielestä sosiaalisuus on tärkeä elementti virkkausharrastuksessa.

- Oli tosi mukava tulla tänne, kun on niin paljon samanhenkisiä ihmisiä. On kivaa kun näkee muiden ihmisten tekemiä töitä, niistä saa inspiraatiota omiinkin töihin. Sekä käytännöllisyys että ulkonäkö ovat minulle töissäni tärkeitä. Välillä on kivaa tehdä tuotteita, joita voi käyttää arkielämässä, koristeet ovat yhtälailla mukavia.

Miikka Miinala

Kirjoittaja on työharjoittelussa Yle Lapissa

Lue seuraavaksi