Hyppää sisältöön

Haglund haluaa Keski-Afrikkaan vain parikymmentä suomalaissotilasta

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä Keski-Afrikan kriisialueille ei pitäisi lähettää kuin pieni joukko suomalaissotilaita. Haglund vastasi ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) kantaan, jonka mukaan sotilaita voisi lähteä jopa sata.

Puolustusministeri Carl Haglund jarruttelee puheita suuren sotilasjoukon lähettämisestä Suomesta EU:n kriisinhallintajoukkoihin Keski-Afrikan tasavaltaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi eilen pitävänsä mahdollisena, että alueelle lähtisi jopa sata sotilasta. Haglundin mielestä operaatioon osallistuvien määräksi riittäisi parikymmentä suomalaista.

- Tärkeintä tässä on nyt se, että ei keskitytä siihen miten monta lähetetään, vaan siihen, mitä lähetetään ja näkisin, että sen pitäisi olla tarveperusteista ja osana kokonaisuutta. Realistisin arvio on mielestäni, että se jäisi jonnekin parinkymmenen kieppeille, sanoo Haglund.

Haglund muistuttaa, että EU:n kokonaispanostus Keski-Afrikan kriisialueella on 1 000 – 1 500 miestä ja naista.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Jussi Niinistö näkee Haglundin ja Tuomiojan eripuran taustalla aatteelliset erot kriisinhallinnassa.

- Kyse on nimenomaan ulkoministeriön ja puolustusministeriön välisestä kissanhännänvedosta. Ulkoministeriö ajattelee hieman globaalimmin, hieman enemmän haluaa halata maailmaa, kun sitten taas puolustusministeriössä yritetään pitää jalat maassa. He kantavat vastuun tästä operatiivisesta vastuusta ja ulkoministeriö  sitten haluaa harrastaa enemmänkin tällaista lipunnäyttöä, sanoo Niinistö.

Jussi Niinistö lähettäisi Suomesta Keski-Afrikan tasavaltaan vain muutaman esikuntaupseerin.