1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sotshissa pidätetyt Pussy Riotin jäsenet vapautettiin

Nadezhda Tolokonnikova ja Maria Aljohina pidätettiin olympiakaupungissa joiksikin tunneiksi. Naisten mukaan heitä kohdeltiin poliisiasemalla kovakouraisesti.

Ulkomaat
Pussy Riotin jäsenet poistuvat poliisiasemalta.
/ AFP PHOTO AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC

Venäläisen Pussy Riot -performanssiryhmän nimekkäimmät jäsenet Nadezhda Tolokonnikova ja Maria Aljohina ja muut heidän kanssaan pidätetyt seitsemän ihmisoikeusaktivistia ja toimittajaa on vapautettu.

Pussy Riot on kuvannut Sotshissa musiikkivideota. Kappaleen nimi on "Putin opettaa sinulle, miten isänmaata tulee rakastaa".

Sekä Tolokonnikova että hänen niin ikään pidätetty puolisonsa Pjotr Verzilov kertoivat vapautuksesta tuoreeltaan sosiaalisessa mediassa. Yleisradion kirjeenvaihtajan Kari Ahlbergin mukaan pidätettyjä odotti poliisiaseman ulkopuolella suuri joukko ulkomaisia toimittajia.

Aluksi kerrottiin, että pidätettyjä epäiltiin varkaudesta hotellissa, mutta myöhemmin poliisi kertoi halunneensa heiltä vain todistajalausunnon hotellissa sattuneesta käsilaukkuvarkaudesta. Poliisi sanoo, ettei sillä ole mitään vaatimuksia vapautettuja kohtaan.

Tolokonnikova ja Aljohina kertovat, että heidät pantiin käsirautoihin ja heitä kohdeltiin poliisiasemalla kovakouraisesti. He eivät myöskään saaneet pyynnöstään huolimatta paikalle asianajajaa.

Aktivistit arvelivat pidätyksen todelliseksi syyksi musiikkivideonsa, jota he ovat kuvanneet Sotshissa. Kappaleen nimi on Putin opettaa sinulle, miten isänmaata tulee rakastaa.

Pidätys kesti joitakin tunteja, mutta Tolokonnikovan ja Aljohinan mukaan se oli jo kolmas kolmessa päivässä.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi