1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuoret aloittavat piikkihuumeilla: "Surullista ja huolestuttavaa"

Päihdetyöntekijät ovat huomanneet nuorten huumeiden käytössä hälyttäviä merkkejä. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla moni nuori aloittaa kovilla aineilla ja ottaa valtavia riskejä käyttämällä nettihuumeita. Tullin takavarikoimien huumausaineiden määrä kasvoi viime vuonna.

Kotimaan uutiset
K-Mexiä suoraan suoneen. Tämä aine on jo ehditty kieltää.
Yle

Sekä viranomaiset että kenttätyöntekijät ovat havainneet huumeiden nettikaupan vilkastuneen. Käyttäjät tilaavat esimerkiksi niin sanottuja muuntohuumeita, joiden sisältö voi olla mitä tahansa.

Helsingin ja Espoon Vinkkien yksikköjohtajan Mija Alhon mukaan muuntohuumeiden käyttäjän fyysinen ja psyykkinen kunto voi romahtaa nopeasti.

– Välillä on hyvin harhaisia asiakkaita. Eilen asioinut asiakas oli hyvässä kunnossa ja tulee tänään uudestaan käymään, niin saattaa olla hyvinkin harhainen, Alho sanoo.

Vinkki on erityisesti suonensisäisiä huumeita käyttäville ihmisille tarkoitettu, matalan kynnyksen neuvontapiste. Toimipaikkoja on eri puolilla maata. Helsingin ja Espoon Vinkeissä käy Alhon arvion mukaan keskimäärin 80-120 asiakasta päivittäin.

Kahden viime vuoden aikana Alho on pannut merkille nuorten muuttuneet käyttötavat.

– Nyt on trendinä vähän se, että ensimmäisissä käyttökokemuksissa joku vanhempi henkilö pistää aineen suoraan suoneen. Se tuntuu kauhealta ja siitä ollaan huolissaan.

Valtaosa takavarikoiduista huumeista khatia

Huumemarkkinoilla riittää aina aineita, vaikka takavarikointimäärät ovat kasvussa. Myös poliisi takavarikoi huumeita, mutta valtaosan nappaa Tulli.

– Tullin takavarikoimien huumausaineiden kokonaismäärä on noussut vuonna 2013. Nousu on suurinta khat-huumeen osalta. Kaiken kaikkiaan Tulli on takavarikoinut huumausaineita yhteensä hieman yli 5 000 kiloa, Tullin rikostorjuntapäällikkö Hannu Sinkkonen kertoo.

Kokonaismäärästä valtaosa oli juuri khatia. Ekstaasitakavarikot ovat puolestaan nelinkertaistuneet vuodesta 2012. Keskusrikospoliisi kerää vuosittain yksiin kansiin Tullin ja poliisin takavarikointitiedot, mutta kyseinen tilasto viime vuodelta on vielä työn alla.

Tutkija: Takavarikot kertovat vähän itse huumemarkkinoista

Helmikuun alussa Tulli kertoi valtavasta amfetamiinitakavarikosta. Salakuljettajat yrittivät tuoda ilmeisesti Suomen markkinoille 54 kilon erän amfetamiinia. Tullista ei haluttu kommentoida tapausta tarkemmin vedoten keskeneräiseen esitutkintaan.

Helsingin huumemarkkinoita pitkään läheltä seurannut tutkija Jussi Perälä sanoo, että takavarikot kertovat enemmän viranomaisten toiminnasta kuin huumemarkkinoista.

– Jos tulee hetkellisesti kuiva kausi, niin käyttäjät hankkivat usein vaihtoehtoisia korvikkeita, jotka voivat olla koostumukseltaan mitä vain, esimerkiksi muuntohuumeita. Toimijathan korvautuvat nopeasti uusilla, tulee uusia reittejä ja vaihtoehtoisia tuotteita. Ei ole näyttöä siitä, että takavarikot vaikuttaisivat pysyvästi markkinoihin, koska huumemarkkinat sopeutuvat nopeasti uuteen tilanteeseen, Perälä arvioi.

Vinkki-neuvontapisteen asiakkaissa, useimmiten suonensisäisiä huumeita käyttävissä ihmisissä äkillinen "kuiva kausi" herättää huolta.

– Kyllä se heidän elämässään näkyy levottomuutena, epätoivoisuutena, koska päivittäisen annoksen saaminen on elinehto. Sen korvaaja on sekakäyttö, alkoholi tai lääkkeet yhdessä. Myös muuntohuumeet ovat olleet muutaman vuoden hyvin näkyvästi esillä, Helsingin ja Espoon Vinkkien yksikköjohtaja Mija Alho toteaa.

Lue seuraavaksi