1. yle.fi
  2. Uutiset

Väkivaltaisuudet jatkuvat Kiovassa – mielenosoittajien päämaja tulessa

Yhdeksänkerroksisesta rakennuksesta useat kerrokset ovat tulessa ja ikkunoista lyövät liekit.

Ulkomaat
Ukraina Kiev mielenosoitukset.
EPA/ANDREW KRAVCHENKO

Tilanne Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa on erittäin jännittynyt keskiviikon vastaisena yönä. Mielenosoittajien päämaja on tulessa kaupungin Itsenäisyyden aukiolla.

Yhdeksänkerroksisesta rakennuksesta useat kerrokset ovat tulessa. Rakennuksen ikkunoista lyövät liekit ja savua muodostuu runsaasti. Mielenosoitusten johtajat ovat kutsuneet muita ihmisiä auttamaan niitä, jotka joutuvat pakenemaan palavasta rakennuksesta. Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan rakennukseen loukkuunjääneet ovat joutuneet pelastautumaan hyppimällä ikkunoista.

Poliisit ovat yrittäneet hajottaa mielenosoittajien joukkoa Itsenäisyyden aukiolla useaan otteeseen. Mielenosoittajat ovat vastanneet poliisille heittelemällä heitä kohti molotovin cocktaileja ja kiviä sekä sytyttämällä tuleen poliisin kuorma-autoja. Poliisi varoitti naisia ja lapsia lähtemään aukiolta ennen kuin he aloittivat operaationsa mielenosoittajajoukon hajottamiseksi.

Viimeisin mellakkapoliisin isku mielenosoittajien häätämiseksi alkoi hieman ennen kello viittä aamulla Suomen aikaa. Poliisit ampuivat uutistoimisto AFP:n mukaan kyynelkaasua leiriään puolustaneiden mielenosoittajien päälle.

Väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 18 ihmistä. Kuolonuhreista on kuitenkin eriäviä tietoja. Uutistoimisto Reutersin mukaan väkivaltaisuuksissa on kuollut 21 ihmistä. Satoja ihmisiä on loukkaantunut, joista osa vakavasti.

Levottomuuksia myös muualla Ukrainassa

Levottomuudet ovat levinneet myös Kiovan ulkopuolelle.

Mielenosoittajat ovat vallanneet alueellisen hallintorakennuksen ja paikallisen poliisin päämajan Lvivin kaupungissa Länsi-Ukrainassa, raportoivat uutistoimistot AFP ja Itar-Tass. Liikkeellä on noin 500 mielenosoittajaa.

Itar-Tassin mukaan aluehallintorakennuksia on vallattu myös Ivano-Frankovskin ja Ternopolin kaupungeissa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP, Itar-Tass

Lue seuraavaksi