1. yle.fi
  2. Uutiset

UPI:n ohjelmajohtaja Ukrainasta: Presidentti Janukovitšilla avaimet pattitilanteen ratkaisuun

Ohjelmajohtaja Juha Jokela, kansanedustaja Pertti Salolainen ja tutkija Arsenyi Svynarenko eivät usko Ukrainan levottomuuksien laajenevan sisällissodaksi.

Ulkomaat
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Juha Jokela (vas.) ja ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen.Yle

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Juha Jokelan mukaan Ukrainan tilanne on todella huolestuttava, ja on ratkaisuyrityksistä huolimatta menossa koko ajan väärän suuntaan. Jokelan mukaan väkivaltaisuuksien uusi yltyminen kertoo siitä, että poliittinen pattitilanne on hyvin vaikea ratkaista

– Siellä on presidentti Janukovitš, joka pitää kiinni vallastaan, ja hänellä on tietyn kansanosan tuki takanaan. Oppositiolla on toisen puolen tuki. Tähän on hyvin vaikea löytää ratkaisua, jossa molemmat puolet nousivat voittajiksi tai säilyttäisivät kasvonsa, sanoi Jokela Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Myös eduskunnan ulkoasianvalikokunnan varapuheenjohtaja (kok.) Pertti Salolainen luonnehti tilannetta Ukrainassa äärimmäisen vakavaksi. Salolaisen mukaan molemmat osapuolet ovat syypäitä levottomuuksien kiihtymiseen uudestaan.

– Toisaalta mielenosoittajat eivät ole poistuneet Maidanilta, ja toisaalta poliisi on nyt lähtenyt siitä, että heidät ajetaan pois. Pattitilannehan tässä on, ja tämän päivän aikana nähdään varmasti se, kuinka rajuihin toimenpiteisiin virkavalta siellä ryhtyy. Tuleeko vielä enemmän väkivaltaa?, pohti Salolainen aamu-tv:ssä.

Salolainen arveli, että ensi vuonna järjestettävät presidentinvaalit tai ennenaikaiset parlamenttivaalit voisivat aukaista kriisin lukon.

Tutkija ei pidä sisällissotaa mahdollisena

UPI:n ohjelmajohtaja Jokela totesi, että vaara tilanteen eskaloitumisesta ja laajenemisesta on olemassa. Jokela korosti, että turvallisuusjoukkoja komentavalla presidentti Viktor Janukovitšilla on ratkaisun avaimet kädessään tilanteen rauhoittamiseksi.

Aleksanteri-instituutin tutkija, ukrainalainen Arsenyi Svynarenko ei ole yllättynyt tilanteen kärjistymisestä uudestaan. Svynarenko syyttää nykytilanteesta presidenttiä.

– Janukovitš näytti taas, että hän valmis taistelemaan vallastaan, eikä valmis neuvottelemaan ratkaisua vaan käyttämään voimaa mielenosoittajia vastaan.

Svynarenko arvioi aamu-tv:ssä, että presidentinvaalien ollessa jo ensi vuonna Janukovitš tulee pitämään vallastaan kiinni kaikin keinoin. Tutkija totesi myös, ettei opposition ole mitään järkeä suostua Janukovitšin käytännössä johtamaan hallitukseen, jos presidentin valtaoikeuksia ei ole karsittu.

Svynarenko painotti kuitenkin, että sisällissota maassa ei ole mahdollinen, koska Ukrainassa ei ole kahta tasaväkistä joukkoa, jotka voisivat taistella toisiaan vastaan.

Myöskään Jokela ja Salolainen eivät usko, että Ukrainan levottomuudet laajenesivat sisällissodaksi.

EU:n seuraavaa siirto: Pakotteet?

Pertti Salolainen odottaa, mitä siirtoja kriisin välittäjänä toiminut Euroopan unioni tekee Ukrainan suhteen. Hän painotti, ettei EU:n pidä sorkkia liian paljon Ukrainan sisäistä kriisiä. EU on myös väläyttänyt pakotteita erityisesti Ukrainan johtoa vastaan.

– Voi ajatella, että maan johdolle tulisi matkustuspakotteita, muun muassa Yhdysvallat ja Britannia ovat olleet tällä kannalla. Saksa on ollut vähän pidättyväisempi asiassa. EU:n ei kuitenkaan missään tapauksessa pidä lähteä miljardihuutokauppaan tuista Venäjän kanssa.

Salolainen painotti, että Ukrainan on säilytettävä tulevaisuudessa hyvät taloussuhteet sekä EU:n että Venäjän kanssa, ei valittava jompikumpi.

Lue seuraavaksi