Kuumalle pelialalle valmistuu osaajia liian hitaasti

Suomessa tarjotaan erityyppistä pelialan koulutusta vajaassa kahdessakymmenessä oppilaitoksessa. Opetusta on aina yliopistotasolta kansanopistotasolle saakka. Koulutus on kuitenkin sen verran nuorta, että osaajia juuri nyt hamuavat pelikehittäjät eivät saa helpotusta pulmaansa.

Kotimaa
Kuvassa opiskelijoiden kehittämä videopeli
Kuvakaappaus Yle

Suomalaisen pelialan kattojärjestö Neogames Finland ry listaa sivuillaan oppilaitokset, joissa pelialan koulutusta on tarjolla. Niitä on 17, ja alan aloituspaikkoja on vuosittain noin 300.

Johtaja Koopee Hiltunen Neogamesista toteaa, että vain osassa koulutuspaikoista tarjotaan suoraan työelämään pätevöittävää 80–120 opintopisteen koulutusta. Monessa oppilaitoksessa pelialan opintoja on tarjolla suppeampi määrä.

Päällisin puolin näyttäisi kuitenkin siltä, että alan opetusta on tarjolla riittävästi. Hiltusen mukaan näin ei kuitenkaan ole.

– Koulutus on sen verran nuorta, että alalle ei ole ehtinyt valmistua tarpeeksi osaajia. Moni koulutus on alkanut vasta 2010 tai myöhemmin. Esimerkiksi ammattikorkeakoulusta valmistutaan neljässä ja puolessa vuodessa, joten väkeä on vielä vähän työelämässä.

Lisäksi huoli on koulutuksen laadusta. Sen pitäisi olla tarpeeksi pitkäjänteistä ja tasokasta.

– Onko kaikissa oppilaitoksissa tarpeeksi resursseja? Millainen on opettajien osaaminen? Oppilaitoksilla pitäisi myös olla kiinteät suhteet alan yrityksiin ja tutkimukseen, listaa Hiltunen koulutuksen laatukriteereitä.

Koulutusmaailman on myös haasteellista pysyä vikkelästi muuttuvan pelialan perässä. Pelialustat muuttuvat nopeasti ja teknologia kehittyy koko ajan. Äskettäinen uutuus mobiilipelaaminen on nyt arkipäivää.

Lisää alan opintoja syksyksi

Kuvassa Ville Autio ja Marko Forsell
Kehitysinsinööri Ville Autio ja koulutuspäällikkö Marko Forsell Centria ammattikorkeakoulusta.Heini Holopainen / Yle

Kokkolassa pääpaikkaansa pitävä Centria ammattikorkeakoulu on yksi pelialan opintoja tarjoavasta seitsemästätoista oppilaitoksesta.

Alan opinnot on päätetty tuplata aiemmasta niin, että ensi syksystä lähtien pelialan opintoja voi ottaa 30 opintopisteen verran. Kurssit on tarkoitettu opintojen loppuvaiheessa oleville opiskelijoille miltä tahansa Centrian koulutusalalta.

Kehitysinsinööri Ville Autio Centrian Ylivieskan pisteestä kertoo, että opiskelumoduulissa opitaan pelisuunnittelua, ohjelmointia, graafista suunnittelua sekä markkinointia ja bisnesosaamista.

Centriassa opiskelijat ovat kehittäneet omia pelejään. Netistä löytyy esimerkiksi Kalajoki Times, joka sukeltaa kauas Kalajoen historiaan.

Neogames on suomalaisen pelialan kattojärjestö, joka ajaa alan etuja. Se pyrkii tukemaan suomalaisen peliteollisuuden kasvua. Neogames toimii myös pelialan tiedotuskeskuksena sekä Tekesin Skene-ohjelman koordinaattorina.