Nousevia alppihiihtäjiä leivotaan luovalla hulluudella Vaasassa

Vaasan Hiihtoklubista ponnistaa jatkuvasti uusia ja osaavia alppilajien edustajia. Öjberget on pieni hiihtokeskus Vaasan Sundomissa, jossa nousevia urheilijoita valmennetaan Vaasan Hiihtoklubin puheenjohtaja Mikael Nylundin mukaan luovalla hulluudella ja näyttämisenhalulla.

urheilu
Samu Torsti
Yle

Vaasan Hiihtoklubi koulii uusia alppilajien edustajia pienessä talviurheilukeskuksessa, Öjbergetillä, Vaasan Sundomissa. Hiihtoklubista on noussut muun muassa tiistaina Sotshissa suurpujottelussa laskenut Samu Torsti sekä loukkaantumisen vuoksi olympialaisista sivuun jäänyt Andreas Romar. Vaasan Hiihtoklubilla on käytössään pienestä mäestä huolimatta tehokkaat keinot valmentaa laskijoita, kertoo puheenjohtaja Mikael Nylund.

– Avainsanoja ovat ympärivuotinen harjoittelu, leirien järjestäminen sekä hyvä seurahenki. Me valmennamme laskijoita luovalla hulluudella, ja varsinkin alussa olosuhteet antoivat lisätsempin siihen, että halusimme näyttää, että kyllä täällä pienellä nyppylälläkin osataan, Nylund sanoo.

Alppilajien muutama vuosi sitten kasvanut suosio huomattiin myös heti Vaasan Hiihtoklubissa.

– Silloin, kun aloitimme nappulaslalomin, oli piha heti ihan täynnä lapsia. Kalle Palander oli silloin huipulla, ja Tanja Poutiainenkin nousemassa. Kyllä me siinä mietittiin, että mitenkähän tästä selvitään, naurahtaa Mikael Nylund.

"Suurpujottelu on herkkä laji"

Samu Torsti, 22-vuotias alppihiihtäjä Vaasan Hiihtoklubista on käynyt testaamassa Sotshin rinteen jo viime talvena. Vaasan Hiihtoklubin puheenjohtaja Mikael Nylund sanoo suurpujottelun olevan herkkä laji.

– Jos laskussa jännittää liikaa, suksi ei kulje. Suurpujottelussa pitää saada suksi uimaan ja menemään rennosti. Lasku riippuu myös siitä onko hyvä päivä, ja osuuko linjat kohdilleen. Sotshissa on myös lämmintä, joten siinä voi olla äkkiä perunapellossa, jos linjasta vähän poikkeaa, arvioi Nylund.

Öjbergetiltä ponnistavia kykyjä on odotettavissa Nylundin mukaan myös tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellä odotetaan paljon viideltä, kuudelta henkilöltä. Nimiä jos mainitaan, niin ainakin Lisa Boström on yksi nouseva tähti, joka otti vastikään Levillä pari junnujen SM-mitalia, mainostaa Nylund.

Jutun julkaisemishetkellä Samu Torsti laski Sotshissa suurpujottelussa ensimmäisellä kierroksella sijalle 25. Toinen kierros käynnistyy kello 12.30.

_Samu Torsti sijoittui Sotshin olympialaisissa suurpujottelussa sijalle 21. _