Verkko kestää innokkaankin kisakatselun

Netissä liikkui ensimmäistä kertaa viime vuonna enemmän liikkuvaa kuvaa kuin muuta informaatiota. Teleoperaattorit ovat rakentaneet kovalla vauhdilla siihen soveltuvia 4G-verkkoja eri puolilla Suomea. Operaattoreiden mukaan kaistaa pitäisi riittää, vaikka esimerkiksi Sotshin olympialaisia katsottaisiin joka toisessa torpassa muualtakin kuin televisiosta.

media
Kuvassa katsellaan kännykällä urheilukisoja
Raila Paavola / Yle

Viime vuonna 4G-verkon liikenne kymmenkertaistui. Uusimmassa matkaviestinverkossa liikkui ennätysmäisen paljon videoita. Niitä pystyttiin katsomaan, koska älypuhelimet ovat samaan aikaan yleistyneet.

Ylen tarjoama Sotshin olympialaisten katselusovellus on omalta osaltaan lisännyt liikettä verkossa. Ensimmäistä kertaa suuret kisat voidaan Suomessa katsoa ilman televisiota.

Sotshi Areenasta onkin katsottu ensimmäisten viikkojen aikana jo 1,3 miljoonaa tuntia olympialaisia, ja lähetyksiä on käynnistetty yhteensä 28 miljoonaa kertaa.

Soneran mobiililiiketoiminnan viestintäjohtaja Timo Saxén toteaa, että verkon kapasiteetti riittää hyvin kisojen katseluun. Samaa vakuuttaa tuotantojohtaja Antti Jokinen DNA:sta.

Innokkaasta kisakatselusta haittoja

Sotshin kisojen katselu on herättänyt paikka paikoin myös närää.

Tampereen kaupungin työntekijöiden huomattiin katsovan kisoja työaikana työnantajan verkossa niin, että kaupungin verkkoliikenne jumittui. Vastaava haloo nousi Ylä-Savon sote-kuntayhtymässä, jossa kisojen katselu työkoneilta tukki potilastietojärjestelmän.

Ongelmat syntyivät kummassakin tapauksessa siitä, että samassa verkossa syntyi liikaa yhtäaikaista liikennettä.

Viestintäjohtaja Timo Saxén Sonerasta, voiko innokas kisojen katselu estää puhelinliikennettä?

– Puhe on etusijalla mobiiliverkoissa, ja kisalähetykset eivät kuormita gsm-verkkoa.

Pieniltä yrittäjiltä on kuulunut epäilyjä, että mobiili kisakatselu haittaisi ja hidastaisi maksupäätteiden käyttöä. Onko tämä mahdollista, tuotantojohtaja Antti Jokinen DNA:sta?

– En lähtisi tekemään tällaisia päätelmiä ainakaan valtakunnallisesti. On tietenkin mahdollista, että jos maksupääte on saman operaattorin verkossa kuin katsoja, liikenne voi hidastua. Jos maksupääte on suoraan internetissä ja saman tukiaseman alla on kova kuormitus, voihan pientä häiriötä olla.

Soneran Timo Saxén on pitkälti samaa mieltä. Perusteluina on, että Soneran maksupäätteet toimivat gsm-verkossa, jossa liikkuva kuva ei kulje. Mobiiliverkossa voi olla kyllä paikallisesti paljon kuormaa, jolloin liikenne hidastuu.

Kohtaa kisakatselu ja puheluliikenne on täsmennetty 24.2.2014 kello 8.36