1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Ukrainassa toimii alle sata suomalaisyritystä

Ukrainassa toimivien suomalaisyritysten henkilökunnalla ei tiedetä olevan hätää. Useat kymmenet suomalaisyritykset toimivat aktiivisesti Ukrainan markkinoilla, mutta teollista toimintaa maassa on vain harvoilla yrityksillä.

Talous

Ukrainassa toimivia merkittävimpiä suomalaisfirmoja ovat Konecranes, Sanitec, Tikkurila, Ruukki, Nokian Renkaat ja Aspoon kuuluva muovin jakelija Telko.

Kaikkiaan arviolta 80 yritystä toimii jollakin tavalla Ukrainan markkinoilla. Suomalaista henkilökuntaa yhtiöillä on hyvin vähän Ukrainassa.

Useimmiten suomalaisyhtiöillä on ainoastaan myynti- tai huoltopiste Ukrainassa. Mutta esimerkiksi Tikkurilalla on oma tehdas ja toimipiste muutamien kilometrien päässä Kiovan keskustasta.

– Henkilökunnalle on annettu tänään vapaapäivä, ja toimipiste on kiinni. Tehtaan alueella tilanne on kuitenkin rauhallinen, Tikkurilan sijoittajasuhdepäällikkö Minna Avellan kertoo.

Hänen mukaansa tehtaalla ei ole suomalaisia työntekijöitä.

Nokian Renkailla puolestaan on oma myyntiyhtiö Ukrainassa. Yhtiön johtaja on suomalainen, muut työntekijät ovat paikallisia.

-Olemme seuranneet Ukrainan tilannetta jo pitkään ja varautuneet mahdollisiin muutoksiin aktiivisesti, jotta voimme turvata henkilöstömme turvallisuuden kaikissa olosuhteissa, Nokian Renkaiden viestintäpäällikkö Teemu Sainio kertoo. -Työntekijämme kuljetetaan päivittäin omalla kyydityksellä töihin myyntiyhtiöömme, joka sijaitsee Kiovan ulkopuolella lentokentän läheisyydessä. Tällä hetkellä myyntiyhtiön johto ja työntekijät keskustelevat tilanteesta aamuin ja illoin ja sopeuttavat toimintaansa vallitsevaan tilanteeseen. Tarvittaessa työt hoidetaan etätöinä, Sainio selvittää.

Suomalaisyhtiöiden sijoituksista Ukrainaan on vaikea saada ajantasaista tietoa. Kovin suuria sijoitukset eivät kuitenkaan ole olleet.

Myynnin kasvun suhteen odotukset olivat vielä pari vuotta sitten kovia.

– Viralliset investointitilastot eivät useinkaan kerro koko totuutta. Yleensä tilastoihin kirjautuu todellista tilannetta alhaisempi arvo. Ukrainan Tilastokeskuksen vuoden takaisen tilaston mukaan suomalaisyritysten suorien sijoitusten kokonaisarvo liikkuu jossakin sadan miljoonan euron tienoilla, asiantuntija Timo Laukkanen Elinkeinoelämän keskusliitosta arvioi.

Suomen vienti Ukrainaan on samaa luokkaa kuin vaikkapa Liettuaan. Viennin arvo on noin 350 miljoonaa euroa.