1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Talouden kurimus ajaa yrittämään

Talouskurimus vauhdittaa työttömiä yrittäjiksi. Esimerkiksi Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskuksen asiakkaista lähes kolmannes on työttömiä. Yrityskeskus auttaa asiakkaitaan kehittämään ideoista yritystoimintaa.

Minna Wallenius tekemässä kortteja ylioppilasjuhlia varten. Hän muhitti ajatusta yrittäjäksi ryhtymisestä työssä ollessaan. Kuva: Yle

Yritysten yt-neuvottelut ja irtisanomiset pitävät osaltaan huolen siitä, että Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskuksella riittää asiakkaita. Työttömyys vauhdittaa pohtimaan yrittäjyyttä.

- Kyllä se on lisääntynyt. Se saattaa olla monelle ainut vaihtoehto työllistää itsensä ja joskus hyvinkin järkevä, toimitusjohtaja Pertti Salovaara sanoo.

Rehellinen vastaus

Tuusulalainen Minna Wallenius muhitti pitkään työssä ollessaan ajatusta yrittäjäksi ryhtymisestä. Sitten hän rohkaistui menemään Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskukseen. Sieltä löytyivät eväät alkuun.

- Ehkä kaikista isoin apu oli se, että kun oli saanut sen oman yritysidean paperille ja mietittyä sitä ja kysyttyä tietysti sukulaisilta ja tuttavilta mitä mieltä te olette, niin sieltä sai sitten ehkä sen rehellisimmän vastauksen. Eli sen onko tässä ihan oikeasti potentiaalia lähteä tätä ideaa toteuttamaan.

Ilmaista auttamista

Uudenmaan tuoreet työttömyysluvut ovat entistä synkempiä. Yrittäjyys vaihtoehtona on näkynyt Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskuksessakin, jonka asiakkaista lähes kolmannes on työttömiä.

Uusyrityskeskus on kuntien ja elinkeinotoimijoiden yhteinen yhdistys ja auttaa asiakkaitaan ilmaiseksi idean jalostamisessa yritystoiminnaksi.

Moni miettii riskejä

Tulokset ovat hyviä, puolet aihioista kasvaa yrityksiksi ja parin vuoden päästä 90 prosenttia toimii yhä. Työttömälle yrittämisen aloitus ei ole välttämättä yhtä helppoa kuin työssä käyvälle.

- Aika monia nimenomaan tämä rahoitusriski mietityttää ja toisaalta se löytyykö niitä asiakkaita sille uudelle yritykselle, Pertti Salovaara toteaa.

Ratkaiseva apu

Minna Wallenius kävi läpi koko prosessin riskikartoituksineen ja paperisotineen. Nyt hänen kädestään lähtee muun muassa itsesuunniteltuja koruja.

Hän ei kadu ratkaisuaan ja suitsuttaa siitä kiitosta Uusyrityskeskukselle.

- Se oli ihan ehdottoman ratkaisevaa. Sieltä kun tulin kotiin, niin sen verran, että kun lukaisin paperit läpi, ne lähtivät siitä suoraan postiin. Tässä sitä nyt ollaan, Minna Wallenius naurahtaa.

Kannattaa tulla

Vaikka talouskurimus kurittaa maata, kahdeksan kunnan alueella toimivaan yrityskeskukseen kannustetaan tulemaan millaisen idean kanssa tahansa.

- Mun mielestä se on hyvä ratkaisu, kumpi tahansa. Tuli perustettua yritys tai selvitettyä, että nyt ei ole eväitä lähteä liikkeelle, Salovaara perustelee.

Ideoita yrityksiksi jalostavan Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskuksen tavoitteena on käsitellä tänä vuonna 600-700 uutta yritysideaa.

Jopa 300 uutta yritystä

Tavoitteisiin sisältyy 1200 asiakastapaamista. Kaiken tämän lopputuloksena pitäisi syntymän tänä vuonna jopa yli 300 uutta yritystä.

Suosituimpia aloja ovat olleet palvelut, kauppa, rakentaminen, sosiaali- ja terveyspalvelut sekä peliala. Salovaara myöntää, että uuden, aloittelevan yrittäjän on joskus vaikea saada rahoitusta.

Keski-Uudenmaan Uusyrityskeskus on perustettu vuonna 1993 ja se on ollut auttamassa 5000 uuden yrityksen synnyttämisessä.