HRW: Etiopia häätää tuhansia valtion sokeriplantaasien tieltä

Satelliittikuvat kertovat, että valtavat istutukset ovat leviämässä lähes kaikkialle laaksoon, joka onuseiden alkuperäisheimojen asuinalue.

Ulkomaat

Etiopian valtion valtava sokeriplantaasiprojekti mullistaa puolen miljoonan ihmisen elämän ja ajaa tuhansia suoranaisesti pois kodeistaan, kertoo yhdysvaltalainen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch. Tiedot perustuvat satelliittikuviin.

Sokeri on Etiopian suurin vientitulojen lähde. Etelä-Etiopiassa sijaitsevassa Omonlaaksossa on jo useita isoja valtiollisia sokeriviljelmiä, ja lisää on tulossa. Maata raivataan käytännössä koko laakson laajuudelta, HRW sanoo.

Laakson asukkaita, jotka perinteisesti elävät laiduntamalla karjaa ja pitämällä pienviljelmiä jokien varsilla, on siirretty väkisin muualle. Hallitus kutsuu hankettaan "kyläistämiseksi". Ihmiset halutaan siirtää koulutus-, terveys- ja muiden palvelujen ääreen, hallitus perustelee.

Omo on YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon maailmanperintökohde. Sen useista alkuperäisheimoista muun muassa 7 000 ihmisen bodiheimo on menettänyt lähes kaikki perintömaansa vajaan puolentoista vuoden aikana, HRW kertoo.

Useisiin laaksoa halkoviin jokiin ollaan rakentamassa patoja sekä voimalaitosten käyttöön että viljelmien ympärivuotisen kastelun mahdollistamiseksi. Suurta Turkanajärveä, joka on pääosin Keniassa mutta ulottuu myös Etiopian puolelle, uhkaa Etiopian patojen vuoksi raju vedenpinnan lasku, varoittavat ympäristönsuojelujärjestöt. Omon tavoin myös Turkanajärvi on Unescon maailmanperintökohde.

HRW vaatii Etiopian hallitusta lopettamaan plantaasi- ja patoprojektit, kunnes alueen alkuperäiskansojen kanssa on käyty kunnolliset neuvottelut ja ihmisille on annettu vapaa mahdollisuus valita, haluavatko he muuttaa. Kehitystä ei tarvitse pysäyttää, vaan se on hoidettavissa myös hallitummin kuin nyt on tekeillä, sanoo HRW, joka varoitti plantaasiprojektin vaikutuksista ensi kertaa jo toissa vuonna (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AFP, Yle Uutiset