1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Hoitaja pisti työnkuvat uusiksi

Ylihoitaja Kaija-Riitta Suonsyrjä Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä on saanut vuoden hoitotyön kehittäjän tunnustuksen. Tunnustuksen takana ovat Suomen Poliklinikkasairaanhoitajat. Valinta osui tällä kertaa Suonsyrjään, joka on ollut mukana luomassa laaja-alaista päivystävän sairaanhoitajan toimenkuvaa.

Kuva: Petra Haavisto / Yle

Palkittu Kaija-Riitta Suonsyrjä toteaa, että hyvän lääkäritilanteen alueilla hoitajan ja lääkärin toimenkuviin ei ole ollut tarvetta puuttua. Sen sijaan Oulun Eteläisen ja Keski-Pohjanmaan alueilla lääkäreitä on ollut vaikea saada, joten hänestä oli luontevaa miettiä tehtävien jakoa uudestaan.

Päivystävän sairaanhoitajan laajavastuinen toimenkuva alkoi hahmottua jo kymmenen vuotta sitten, kun Kaija-Riitta Suonsyrjä työskenteli Vieskan kuntayhtymässä Ylivieskassa.

– Kun oli lääkäripula, tuntui järkevältä pohtia, voisivatko hoitajat ottaa lääkärien sijaan hoitaakseen pienempiä vaivoja, kertaa palkittu ylihoitaja.

Taustalla oli hyvin jäykkä lääkärikeskeinen työnjako, jossa hoitajalle oli jäänyt avustava tehtävä. Se tuntui oudolta, kun esimerkiksi Suonsyrjä itse oli aikanaan saanut muun muassa kätilön koulutuksen. Sillä opilla pystyi hyvinkin ompelemaan haavan, mutta tuohon aikaan hoitaja ei saanut sellaista tehdä.

Suonsyrjä jatkoi pohdintaa gradussaan. Hän tutustui myös Ison Britannian hoitajamalliin.

Laajavastuinen päivystävä sairaanhoitaja on perehtynyt erityisesti niihin potilasryhmiin, joita päivystyksessä käy.

– Infektiot, virtsatieinfektiot, angiinat, kivut ja säryt, pienten vammojen hoidot, pienet haavojen ompelut, aika lailla jokapäiväistä, mitä terveyssisaret  aikanaan tekivät, luonnehtii Suonsyrjä.

Työtä tehdään itsenäisesti. Jos jokin asia askarruttaa, lääkäriä voi konsultoida.

Kaija-Riitta Suonsyrjä toteaa, että laaja-alainen hoitajamalli on käytössä lähinnä Oulun Eteläisessä, Keski-Pohjanmaalla ja osassa Keski-Suomea eli alueilla, joissa lääkäreitä on vähän ja kunnilla niukasti resursseja.

– Hoitajan toimenkuvan laajentaminen on myös työtyytyväisyysasia. Laaja-alainen työ voi olla mielekäs uramahdollisuus kokeneelle hoitajalle.