1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokeilussa uusi tapa auttaa nuoria - välittämisen ohjelma vai musta lista?

Mikkelissä kokeillaan ensimmäisenä Suomessa uutta tapaa puuttua nuorten ongelmiin. Nuorisotyössä on otettu käyttöön uusi tietojärjestelmä, johon aikuiset voivat kirjata huolensa nuoresta. Kun riittävän moni aikuinen on ilmaissut huolensa samasta nuoresta, puuttuu etsivä nuorisotyö peliin.

ilmiöt
Nuoria kävelemässä

Mikkeliläisen nuorisotyön käyttöönottaman uuden toimintamallin ydin on tietojärjestelmä, johon kuka tahansa nuorten kanssa työskentelevä pääsee käsiksi. Kun aikuisella herää huoli nuoresta, hän kirjaa järjestelmään nuoren nimen, syntymäajan ja yhteystiedot. Kun kaksi aikuista on ilmaissut huolensa samasta nuoresta, ottaa nuorisotyö yhteyttä nuoren vanhempiin ja kysyy lupaa puuttua nuoren asioihin. Nuorisotyöntekijät kutsuvat toimintaa liputtamiseksi. Kaksi liputusta johtaa toimintaan.

- Esimerkiksi koulussa opettaja näkee, että joku nuori on ollut viime viikot vähän erilainen kuin aikaisemmin, tajuaa, että jotain on menossa, mutta ei tiedä mitä. Kun hän liputtaa ja saa tilanteeseen järjestelmän kautta myös huolensa ilmaisseen kaverin miettimään asiaa yhdessä, niin sieltä todennäköisesti selviää myöskin huolen todellinen syy taustalta, Tajua mut-hankkeen kenttäpäällikkö Heikki Kantonen kuvailee.

Hiljaiset signaalit huomion alle

Järjestelmään ei kirjata mikä nuoressa huolestuttaa vaan ainoastaan ilmaistaan, että jonkinlainen huoli on herännyt. Liputukseen riittää, että työntekijälle tulee tunne, että nuorella ei ole kaikki kohdallaan. Vasta, kun lupa asioihin puuttumiseen on saatu, kohtaavat huolensa ilmaisseet toisensa nuorisotyön vetämänä. Kantonen käyttää esimerkkinä traagisia kouluampumistapauksia.

- Näissähän ampujat olivat näennäisesti ihan tavallisia ja kunnollisia nuoria, koulumenestys oli hyvää ja niin edelleen. Sitten näiden tragedioiden jälkeen alettiin muistella, että no olihan se vähän hiljainen ja kyllähän se niitä pommien kuvia netistä etsi. Eli oli kuitenkin tällaisia hiljaisia signaaleja, joihin olisi ehkä voitu jollain tavalla reagoida. Toivon mukaan tämä toimintamalli helpottaisi varhaisempaa puuttumista.

"Onko minussa jotain vikana?"

Käytännössä järjestelmään muodostuu lista nuorten nimistä, syntymäajoista ja yhteystiedoista - se on siis henkilötietorekisteri. Nuorisolaki mahdollistaa rekisterin ylläpidon etsivälle nuorisotyölle. Toimintamallin valmistelussa mukana ollut Mikkelin nuorisovaltuuston puheenjohtaja Jenni Tiusanen näkee listassa mahdollisuuden sudenkuoppaan.

- Jos nuoret ei ole tietoisia tästä järjestelmästä, niin se voi aiheuttaa haittoja. Jos ja kun joku nuori liputetaan, ja hän ei tiedä mistä kysymys, niin se saattaa vähän aiheuttaa hämmennystä ja voi tulla sellainen olo, että onko minussa nyt jotain vikana. Siksi olisi todella tärkeää, että nuoret tietäisivät, mikä tämä liputus-hanke on, Tiusanen pohtii.

- Tarkoituksena on, että tästä ei tulisi mitään kyttäysjärjestelmää vaan enemmänkin välittämisen ohjelma. Eli jos nimesi on listalla, niin joku on sinusta kiinnostunut ja haluaa auttaa, Kantonen sanoo.

- Jos oma nimi liputettaisi järjestelmään niin nyt kun tiedän mistä on kysymys, niin tuntuisi varmaan siltä, että joku välittää minusta. Mutta jos en tietäisi, niin saattaa olla, että tunteet olisivat vähän epämukavampia, Tiusanen sanoo.

Jo kymmenkunta liputusta tehty

Mikkelissä liputus-malli on ollut käytössä muutaman viikon. Pari sataa nuorten kanssa työskentelevää on koulutettu käyttämään tietojärjestelmää, ja liputuksiakin on tullut jo kymmenkunta.

Nuorisotyöntekijöiden toiveissa on, että järjestelmä parhaimmillaan paitsi saisi avun perille aiempaa nopeammin, myös vähentäisi nuoren kanssa toimivien tahojen määrää, kun yhdestä järjestelmästä näkee, ketkä kaikki nuoren kanssa työskentelevät. Myös toimintatavan valmistelussa mukana olleet nuoret itse ovat mielissään siitä, ettei omia asioitaan tarvitse selvittää moneen kertaan eri ihmisille, kun tahot tietävät toisistaan.

Järjestelmää kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa Suomessa. Toimintatapa on kotoisin Hollannista, missä se on nykyisin pakollinen kaikkien kuntien nuorisotyössä. Malli valikoitui Suomessa kokeiltavaksi osana Sitran nuoriin kohdistuvaa hyvinvoinnin edistämisen hankekokonaisuutta. Mikkelin pilottia viritellään jo nyt käyttöön myös ainakin Espoossa.

Lue seuraavaksi