Näkökulma: Pätkätyöläinen, tee varasuunnitelmasta voimavara

Pätkätöiden ja yt-neuvottelujen aikakaudella jokaisella on suunnitelma B työttömyyden varalta. Varasuunnitelma on hyvä olemassa, vaikka se olisi mahdoton unelma tai sellainen, jota oikeasti ei viitsisi toteuttaa. B-suunnitelmaa laatii aika ajoin myös opiskelija ja määräaikainen toimittaja Raisa Autio.

Näkökulmat
Raisa Autio.
Juha Tanhua / Yle

Tapasin pari päivää sitten pitkästä aikaa ystävääni. Puhuimme opiskelusta, hän kertoi valmistuvansa vuoden päästä. Samaan hengenvetoon ystäväni alkoi pohtia, mitä tehdä jos töitä ei löydy. Pitäisikö muuttaa toiselle paikkakunnalle vai hakea yliopistoon jatkokoulutukseen?

Lähes kaikilla muillakin ystävilläni pyörii sama kysymys mielessä: mitä jos? Itsellänikin tulevaisuus on avoinna taas viimeistään syksyllä. On aika laatia suunnitelma B.

B-suunnitelmanäyttää olevan enemmän sääntö kuin poikkeus. Tuskin kukaan voi olettaa siirtyvänsä jouhevasti koulunpenkiltä töihin, jossa sitten kivasti edetään ehkä vähän tehtäviä vaihdellen eläkeikään. Matkalla on monta mutkaa, määräaikaista sopimusta toisensa perään ja jos niihin ei kompastu, vaanivat kulman takana jo yt-neuvottelut.

Lähes kaikilla ystävilläni pyörii sama kysymys mielessä: mitä jos?

Heitin kerran puolivitsillä, että voisin kouluttautua johonkin duunariammattiin. Ajatus jäi kaihertamaan yliopistohumanistia, ja tarkentui. Sähköasentajan homma ei ehkä olisi hassumpaa. Idea vahvistui sen jälkeen, kun omasta kämpästäni löytyi sähkömiehen jäljiltä johdonpätkiä ja mustia jalanjälkiä. Siivotessani ja kiroillessani mietin, että minun sähköasennusfirmani kyllä siivoaisi omat sotkunsa.

Ilmaan heitetty ajatus duunariammatista jäi pääkoppaan. Jos b-suunnitelmaan pitäisi oikeasti tarttua, heittäisinkö hukkaan yliopistokoulutuksen liittymällä amisten joukkoon? Vaikka miksipä se olisi sen huonompi vaihtoehto kuin vaikkapa työttömänä istuminen tai jonkin surkeilla työllistymisnäkymillä leimatun yliopistotukinnon hankkiminen?

B-suunnitelma tuntui aluksi pakolliselta pahalta, kuin elämän sietämättömän epävarmuuden tiivistymältä. B-suunnitelma on välttämättömyys pätkätöiden ja yt-neuvottelujen maailmassa.

B-suunnitelmaa antaa mielenrauhaa, vaikka se olisi puoliksi haaveilua tai vitsailua.

Varasuunnitelma voi kuitenkin olla myös voimavara. Joillekin suunnitelma B on ajatuksellinen takaportti tylsästä ja jymähtäneestä urasta itsensä toteuttamisen pilvilinnaan. Joku haaveilee siirtyvänsä palkanlaskijan toimesta luomulampaiden kasvattajaksi, toinen sihteeristä kirjailijaksi.

On ihan hyvä suunnitella, mihin työttömyyden iskiessä askeleensa suuntaa. B-suunnitelma antaa mielenrauhaa, vaikka se olisi puoliksi haaveilua tai vitsailua.