1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyllistävä nalkuttaminen pahentaa juomisen kierrettä

Nalkuttaminen ei lopeta juomista, toteaa päihdepsykiatri Pekka Laine. Syyllistämisen seurauksena päihdeongelmainen kokee vain lisää syyllisyyttä ja tarttuu herkemmin uudellen pulloon.

Kuva: Päivi Annala / Yle

Oululainen päihdepsykiatri Pekka Laine peräänkuuluttaa riippuvuusongelmaisten ihmisten hoitoon empatiaa ja ystävällistä suhtautumista. Suomalainen hoitojärjestelmä, jossa herätellään ihmistä tajuamaan oma tilanteensa sanomalla suorat sanat, toimii huonosti.

– Syyllisyys on takana useissa riippuvuusongelmissa. Vieroitusoireiden sietäminen on vaikeaa sen takia, että syyllisyys liittyy niihin vahvasti, Pekka Laine lataa.

– Ihmiset hakevat helpotusta krapularyypyistä välttääkseen syyllisyyttä.

– Sitten siihen tuodaan terveydenhuollon ihminen, niin se lisää vaan syyllisyyttä.

– Toki meillä on ihmisiä, jotka voidaan laittaa nalkutuksella kuriin. Usein he ovat muutenkin kurinalaisia ihmisiä, joille ei riippuvuusongelmia kehitykään, Laine pohtii.

Lähiomaiset pitäisi ottaa paremmin huomioon

Lähipiirin merkitystä korostetaan päihderiippuvaisen saamisessa kuiville.

Päihdepsykiatri Pekka Laine väläyttää Suomessa vielä kohtalaisen uutta päihdehuollon työkalua, jolla voidaan kannustaa omaisia tukemaan ongelmien kanssa kamppailevaa läheistään.

– Meillä on kohtuullisen uusi yhteisövahvistamismenetelmä. Sillä autetaan päihdeongelmaisten omaisia motivoimaan läheistään hoitoon.

– Menetelmällä autetaan välttämään perheväkivaltaa, kannustetaan hakeutumaan hoitoon ja autetaan ymmärtämään mistä on kysymys.

– Tavoitteena on, että päästäisiin ulos kierteistä, joissa ihmiset tahtomattaan ylläpitävät päihdeongelmia, Laine kertoo.

Hyvällä päihdelääkärillä on elämänkokemusta ja empatiaa

Päihdelääkäreistä on pula. Päihdepsykiatria yhdistää psykoterapeuttisia menetelmiä päihdelääketieteeseen. Se on maassamme vielä vähemmän tunnettua. Pekka Laine myöntää, että päihdelääketiede on vaikeaa.

– Potilaat ovat hankalia, varsinkin nuorelle lääkärille.

– Tämä on ala, joka vaatii elämänkokemusta, kykyä nähdä toisen ihmisen näkökulmasta. Se on taito, joka kehittyy ihmiselle iän myötä. Vasta kunnon mummoilla on kyky nähdä monipuolisesti asioita.