1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Haluatko ottaa influenssapiikin?

Uutisointi influenssaepidemiasta ja kuudesta kuolemantapauksesta aiheutti viime viikolla ryntäyksen apteekkeihin. Monessa paikassa influenssarokotteet myytiin loppuun muutamassa päivässä. Ennusteen mukaan epidemia näyttää jäävän tänä vuonna kuitenkin tavanomaiseksi. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee kaikille vuosittaisen kausi-influenssarokotuksen ottamista. Onko influenssa sellainen tauti, jota vastaan ottaisit rokotuksen joka vuosi?

Kotimaan uutiset
Kuvassa miestä pistetään olkapäähän
Raila Paavola / Yle

Kausi-influenssa on yleensä vaarallisin vanhuksille, mutta nyt jylläävä sikainfluenssavirus kaataa sänkyyn työikäisiä. THL suosittelee kausi-influenssarokotusta erityisesti riskiryhmään kuuluville eli muun muassa 6-35 kuukauden ikäisille lapsille, raskaana oleville ja yli 65-vuotiaille. He saavat rokotteen ilmaiseksi terveyskeskuksista. THL kuitenkin kannustaa kaikkia influenssapiikille, mutta useasta apteekista rokotteet ovat jo loppuneet.

Suomen influenssarokotussuositus on yksi maailman laajimmista, mutta suomalaiset ovat käyneet piikillä laiskasti. Suosiota on laskenut muun muassa narkolepsiatapaukset. THL:n mukaan nyt annettavissa rokotteissa ei ole narkolepsiavaaraa.

*Aiotko ottaa kausi-influenssarokotteen joka vuosi kuten THL suosittaa? Vai olisitko valmis sairastamaan influenssan? *

Lue seuraavaksi