1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kasakat ruoskivat Pussy Riotin jäseniä Sotshissa

Katupartioinnin apuvoimiksi palkatut kasakat kävivät Pussy Riot -ryhmän kimppuun, kun se aikoi esiintyä olympiakaupungin kadulla.

Ulkomaat

Venäjän poliisin avuksi palkatut kasakat ovat käyneet punkperformanssiryhmä Pussy Riotin jäsenien kimppuun olympiakaupunki Sotshissa.

Pussy Riotin tunnusmerkiksi muodostuneisiin kasvot peittäviin hiihtopäähineisiin pukeutunut viiden naisen ja yhden miehen ryhmä yritti esiintyä Sotshin olympialaisia mainostavan kyltin alla, mutta kasakat ja siviilipukuiset poliisit estivät sen.

Ainakin yhden kasakan kerrotaan ruoskineen useita ryhmän jäseniä ja toisen suihkuttaneen kyynelkaasua. Muut repivät naamioita esiintyjien kasvoilta muutamia minuutteja kestäneessä välikohtauksessa.

Pussy Riotin nimekkäimmät jäsenet Nadezhda Tolokonnikova ja Marija Aljohina olivat mukana ryhmässä. He kertovat tarvinneensa lääkärin apua vammoihinsa.

Kasakat liikkuvat perinneasuissa

Tiistaina Tolokonnikova ja Aljohina kertoivat, että heidät on pidätetty useita kertoja olympialaisten aikana Sotshissa, jossa he ovat kuvaamassa presidentti Vladimir Putinia arvostelevaa musiikkivideota. Myös keskiviikkona keskeytyneen esityksen piti olla tuo kappale, _Putin opettaa sinulle, miten isänmaata tulee rakastaa. _

Tiistainen pidätys herätti suurta huomiota ulkomailla. Pidätystä perusteltiin käsilaukkuvarkaudella, mutta lopulta poliisi sanoi, että aktivisteja kuultiinkin vain todistajina.

Perinteisiin asuihinsa pukeutuneita kasakoita alettiin palkata viime vuonna katupartioinnin apuvoimiksi Krasnodarin aluepiirissä, johon Sotshikin kuuluu. Kasakat, joiden juuret ovat tsaarin armeijan ratsujoukoissa, miltei katosivat sosialismin ajalla, mutta ovat sittemmin palanneet, etenkin Etelä-Venäjällä.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi