1. yle.fi
  2. Uutiset

Italia hyväksyi lain vankiloiden ruuhkien helpottamiseksi

Tilat on tarkoitettu alle 48 000 vangille, mutta nykyisellään asukkeja on noin 62 000. Lakimuutos vähentää etenkin tutkintavankien määrää.

Ulkomaat

Italian parlamentti on hyväksynyt lain, jonka tarkoituksena on vähentää väkeä EU:n täysimmistä vankiloista. Ne on rakennettu alle 48 000 vangille, mutta nykyisellään asukkeja on noin 62 000. Joidenkin laitosten täyttöaste on 250 prosenttia.

Erityinen pulma ovat tutkintavankeudet: 40 prosenttia italialaisvankiloiden asukeista on tutkintavankeja. Esimerkiksi Saksassa ja Britanniassa vastaava osuus on 15 prosenttia.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi viime vuonna Italialle vuoden aikaa puuttua vankilaongelmaan. Tuomioistuimen mukaan vankiloiden ylikuormitus rikkoi siitä valittaneiden seitsemän vangin oikeuksia.

Lakimuutoksen jälkeen tutkintavankeutta voidaan määrätä vain poikkeustapauksissa muista kuin sellaisista rikoksista, joista laki säätää vähintään viisi vuotta vankeutta.

Vapautettavat vangit saavat nilkkaansa seurantapannan, ja huumeriippuvaisten hoidon lisäämisellä puolestaan toivotaan vähennettävän tuomioiden määrää.

Parlamentin alahuone hyväksyi lain viime kuussa äänin 347–200 ja ylähuone eli senaatti keskiviikkona äänin 147–95. Laki tuli ennakoivasti voimaan jo joulukuussa. Parlamentin nyt antamilla äänillä siitä tulee pysyvä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi