Läntisten kauppaketjujen turvatarkastukset Bangladeshin tekstiilitehtaissa alkoivat

Bangladeshissa tuotettuja vaatteita ostavat länsimaiset liikkeet päättivät tarkastuksista viime vuoden suuren tehdasromahduksen jälkeen. Syksyyn jatkuvissa tutkimuksissa tarkastetaan tehtaiden rakenteet ja paloturvallisuus.

Ulkomaat

Läntisten vaateliikkeiden palkkaamat turvallisuustarkastajat ovat aloittaneet työnsä Bangladeshin tekstiilitehtaissa, jotka valmistavat tuotteita lännen markkinoille. Tarkastuksista päätettiin, kun bangladeshilaisen tekstiilitehtaan romahdus viime keväänä vaati 1 135 työläisen hengen ja nosti surkeat työolot yleiseen tietoon länsimaissa.

Ruotsalaisen H & M:n, italialaisen Benettonin, brittiläisen Primarkin ja useiden muiden yhtiöiden teettämissä tarkastuksissa on määrä tutkia olot yli puolessatoista tuhannessa tehtaassa. Syyskuun loppuun jatkuvissa tutkimuksissa tarkastetaan tehtaiden rakenteet ja paloturvallisuus. Jonkin verran tutkimuksia tehtiin jo viime vuoden puolella.

Bangladeshilaisten tiedotusvälineiden mukaan jotkut tehtailijat ovat tyytymättömiä ensimmäisten tarkastusten tuloksiin, koska pitävät vaadittuja parannuksia liian kalliina. Tarkastajat ovat kehottaneet asentamaan muun muassa palo-ovia ja sprinklerilaitteistoja.

Bangladesh on maailman toiseksi suurin tekstiilien tuottajamaa, ja tekstiilit ovat Bangladeshille tärkein valuutanlähde. Samalla tehtaat kuitenkin ovat työntekijöille usein kuolemanloukkuja.

Rana Plazan teollisuuskiinteistön romahdus huhtikuussa 2013 oli maan historian pahin teollisuusonnettomuus. Jälkikäteen kävi ilmi, että rakennuksessa oli käytetty kelvottomia materiaaleja eikä rakentamista ollut valvottu kunnolla. Lisäksi yläkerroksiin oli viety suuria generaattoreita, joiden tärinä lopulta luhisti tehtaan.

Lähteet: AFP