George Clooney teki elokuvan toisen maailmansodan taiteenpelastajista - video

Näyttelijänä paremmin tunnettu George Clooney on saanut kiitosta myös ohjaamistaan elokuvista. Hänen viides elokuvansa Monuments Men saa Suomen ensi-iltansa ensi viikolla. Katso Clooneyn koko haastattelu täältä.

kulttuuri
The Monuments men
Columbia Pictures Industries, Inc. and Twentieth Century Fox Film Corporation.
The Monuments men
Filmitähti-ohjaaja George Clooney kertoo Yle Uutisten haastattelussa uusimmasta elokuvastaan Monuments Men. Hän ei ymmärrä saamaansa kritiikkiä, jonka mukaan elokuva suhtautuu kuvaamiinsa sotilaihin liian kunnioittavasti.

- Tuli eilen vähän juotua, George Clooney tervehtii reippaana ja tutusti hymyillen berliiniläisessä hotellissa.

Clooneyn ohjaama elokuva on juuri saanut ensi-iltansa Berliinin elokuvajuhlilla ja Yhdysvalloissa. Elokuva kertoo epätavallisista sankareista, jotka metsästivät toisessa maailmansodassa natsien varastamia taideteoksia.

Yhdysvalloissa Monuments Men on juuri tahkonnut tekijöilleen rahaa ensi-iltaviikonloppunsa toiseksi katsotuimpana elokuvana.

Kritiikeissä elokuva on kuitenkin lytätty. Sitä on pidetty tunnelmaltaan latteana ja aihettaan kohtaan liian kunnioittavana. Clooneya arvostelu ei nähtävästi hetkauta.

- Enpä oikein tiedä. Minun on vaikea kuvitella mikä olisi yhtä kunniallista kuin ihmiset, jotka menevät sotaan vaikka heidän ei tarvitsisi, vanhoina ja varakkaina, ja yrittävät pelastaa koko kulttuurimme, Clooney toteaa.

Ystävälliset jättiläiset

_Monuments Men _kertoo suuren tarinan, mutta suureellinen on myös elokuvan näyttelijöiden nimilista. Kyseessä on varsinainen Hollywoodin tähtien ensemble vanhojen aikojen tapaan.

Suurelle osalle näyttelijöistä syy elokuvassa mukana olemiseen oli sen ohjaaja George Clooney.

- Hän on yksi parhaista ohjaajista tällä hetkellä. Hän ei tee huteja, vaan on todella hyvä siinä mitä tekee. Hän on myös kaverini, joten oli selvää, että meillä olisi hauskaa, Matt Damon kertoo.

Myös näyttelijäveteraanit John Goodman ja Bob Balaban ylistävät ohjaajaansa.

- Tämän elokuvan tekeminen ei tuntunut Hollywood-tuotannolta. Se oli kuin olisi työskennellyt pienessä teatterissa. Ihmiset olivat avuliaita, kukaan ei ollut tähti tai halunnut erikoiskohtelua. Hän sai aikaan tunnelman, jossa kaikki halusivat auttaa toisiaan, Balaban sanoo.

- Kukaan ei tehnyt niin paljon työtä kuin George, sanoo puolestaan Goodman.

- Olimme vain iloisia siitä, että saimme auttaa häntä.

Yhtä elokuvan keski-ikäisistä sankareista esittää Bill Murray, joka kulutti aikaa kuvausten aikana kiertelemällä kuvauskaupunki Berliiniä yhdessä Balabanin kanssa.

- Bob tykkäsi vaellella Berliinissä ja etsiä uusia paikkoja. Hän löysi kulman takaa thairavintolan, jossa kaksi ihmistä saattoi syödä illallista seitsemällä dollarilla. Hän oli meidän koemaistajamme, kanarianlintumme kaivoksessa.