Yle Uutiset Ukrainassa: Musta Maidan

Tapahtumia Ukraina-hotellin edustalla seuraavat kiovalaismiehet syyttävät valtiojohtoa siitä, että se on päästänyt tilanteen menemään näin pitkälle. Janukovitšin pitäisi erota, se on ainoa ratkaisu, he sanovat.

Ulkomaat
Mellakkapoliisit ja mielenosoittajat vastakkain Kiovan Itsenäisyyden aukiolla.
Mellakkapoliisit ja mielenosoittajat vastakkain Kiovan Itsenäisyyden aukiolla 19. helmikuuta.Aleksei Furman / EPA

*Ukrainan pääkaupungin *Kiovan ydinkeskusta, Maidan-aukio on aamun valjetessa musta. Vaaleita kivilaattoja peittävät palaneet autot, autonrenkaat, barrikadien riekaleet. Mielenosoittajien päämajasta, ammattiliittojen kivitalosta on jäljellä pelkkä palanut runko. Maidan on muuttunut tunnistamattomaksi yhdessä yössä.

Saavun Kiovaan vain joitakin tunteja sen jälkeen, kun kaupungissa on ollut lähes kolme kuukautta kestäneiden mielenosoitusten pahin yhteenotto. 26 ihmistä on kuollut. Satoja loukkaantuneita on jouduttu hoitamaan jopa kirkossa.

Metro ei toimi, keskustan toimistot ja koulut ja ainakin yksi hotelli on suljettu. Tietoliikenneyhteydet katkeilevat.

Protestiaallon aikana olen käynyt Kiovassa aiemmin jo neljä kertaa. Nyt tilanne on ensimmäisen kerran hälyttävä. Puen päälleni keltaisen lehdistöliivin, joka ei tosin turvallisuutta takaa. Yöllä surmansa saaneiden joukossa oli yksi toimittaja.

Naisia ja lapsia on kehotettu lähtemään aukiolta. Kaikki eivät ole totelleet. Poliisin tiesuluista huolimatta paikalle kerääntyy päivän mittaan lisää väkeä. Moni kertoo perusteeksi sen, etteivät he halua lastensa kasvavan diktatuurissa.

Synkkää kuvaa korostavat entisestään mellakkapoliisin rivistöt.

*Mellakkapoliisi on saartanut *mielenosoittajat pienelle alueelle keskelle aukiota. Poliisit noukkivat maasta kivenmurikoita ja heittelevät niitä aukion keskelle rakennetun uuden barrikadin takana seisovia mielenosoittajia kohti. Vastaan sataa ilotulitteita ja satunnaisia polttopulloja.

Esiintymislavalla nainen rukoilee mellakkapoliisia lähtemään aukiolta. Pyyntö kaikuu kuuroille korville. Sisäministeriön joukkojen nuoret miehet tankkaavat aukion laidalla soppaa jaksaakseen päivystää yöhön asti.

Aukiolla liikkuu huhu, jonka mukaan mellakkapoliisin uusi rynnäkkö alkaa illalla.

Kiovan Maidan-aukio on ollut koko protestiliikkeen keskus. Vain kerran aiemmin mellakkapoliisi yritti hajottaa aukiolle rakennetut barrikadit ja telttakylän. Rynnäkkö sai vastarinnan vain kasvamaan. Sama vastarinta oli poliisia vastassa myös viime yönä ja tänä aamuna.

Ja vaikka ihmiset nytkin ovat järkyttyneitä, he eivät aio antaa periksi. Tapahtumia Ukraina-hotellin edustalla seuraavat kiovalaismiehet syyttävät valtiojohtoa siitä, että se on päästänyt tilanteen menemään näin pitkälle. Janukovitšin pitäisi erota, se on ainoa ratkaisu, he sanovat.

Mutta eron sijaan maan presidentti on käskenyt ihmisiä lopettamaan mielenosoitukset. Muuten seurauksena ovat vieläkin kovemmat otteet. Koko Ukrainassa on tarkoitus aloittaa terrorismin vastainen operaatio, joka on suunnattu mielenosoittajia vastaan.

Väki Maidanilla odottaa ja pelkää pahinta. Päivän aikana jossakin taustalla pysytelleet kansallismieliset ryhmät ovat valmiina tulemaan tarvittaessa aseistamattomien mielenosoittajien tueksi.