EU:n suomalainen sotilastiedustelujohtaja: Ukrainan sisällissota mahdollinen, joskin epätodennäköinen

Euroopan unionin sotilastiedustelun johtaja, suomalainen Georgij Alafuzoff arvioi, että varsinaisen sisällissodan mahdollisuus Ukrainassa ei ole kauhean suuri, mutta ei pois suljettu.

Ulkomaat

Viime päivinä Ukrainan yhteydessä on mainittu yhä useammin mahdollisuus, että Ukraina ajautuisi sisällisotaan. Euroopan unionin sotilastiedustelun johtaja, suomalainen Georgij Alafuzoff arvioi, että sisällissodan mahdollisuus on kuitenkin melko pieni.

– En pitäisi varsinaisen sisällissodan uhkaa kauhean suurena. Se ei ole kuitenkaan täysin pois suljettua. Länsi-Ukrainassa on otettu haltuun hallintorakennuksia ja poliisin toimipaikka, ja jossa on vaadittu (presidentti Viktor) Janukovitšin asettamien kuvernöörien eroa – tämä toiminta kuvastaa kyllä sitä mielialaa, joka tällä alueella on, Alafuzoff arvioi A-studion haastattelussa.

Alafuzoffin mukaan väkivalta uhkaa laajentua nyt Ukrainassa.

– Uhkaa voidaan pitää aika vakavana. Ukrainan turvallisuuspalvelun on todennut, että maassa käynnistetään vastaterroristioperaatio, niin se kuvastaa aika hyvin hallinnon asennetta väkivaltaan, joka tässä vaiheessa on purkautunut. Väittäähän turvallisuuspalvelu, että oppositiolla on hallussaan 1 500–2 000 käsiasetta ja satatuhatta patruunaa ja varmaan lähtökohta on se, että väkivallan laajentumista pyritään nyt kaikin tavoin estämään.

Aseet ovat joutuneet mielenosoittajille poliisin toimipaikkoihin tai asevarastoihin tehtyjen murtojen avulla, Alafuzoff arvioi.

– Kyllähän varmaan tarkoituksena on varmistaa, että ne jotka sen vallan haluavat itselleen anastaa, voivat sitä myös aseellisesti puolustaa. Pitäisin kuitenkin pikkuisen kaukaa haetulta sellaista skenaariota, että aseistettuna nyt lähdettäisiin valloittamaan Ukrainaa eli lähdettäisiin vetämään joukkoja kohti Kiovaa. Pitäisi tätä tilannekehitystä varmistuksena sille, että itsesuojelu myös opposition jäsenillä olisi turvattu.

Toistaiseksi Ukrainan kriisi on kuitenkin hoidettu etupäässä aseettomasti, Alafuzoff muistuttaa.

EU:n sotilastiedustelun johtajan Georgij Alafuzoffin koko haastattelu illan A-studiossa TV1 kello 21.05.