1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Facebook ostaa WhatsAppin

Mobiiliapplikaatio WhatsApp toimii tavallaan kuin "ilmaiset tekstiviestit" ja lukeutuu maailman suosituimpiin pikaviestipalveluihin.

talous
Facebook ja Whatapps -mobiilisovellusikonit.
Ilkka Kemppinen / Yle

Yhteisöpalvelu Facebook ostaa chat-palvelu WhatsAppin. Facebook maksaa chat-palvelusta 16 miljardia dollaria eli lähes 12 miljardia euroa. Suurimman osan kauppasummasta Facebook maksaa omina osakkeina.

16 miljardin dollarin lisäksi Facebook maksaa 3 miljardia dollaria omina osakkeina WhatsAppin perustajille ja työntekijöille eli yhteensä WhatsAppin hintalappu on 19 miljardia dollaria (noin 14,5 miljardia euroa).

– Kauppa tukee Facebookin ja WhatsAppin yhteistä tehtävää yhdistää maailmaa, toimittamalla internetin ydinpalveluja tehokkaasti ja edullisesti, sanoo Facebook lausunnossa.

WhatsApp lukeutuu maailman suosituimpiin pikaviestipalveluihin. Sitä käytetään erityisesti älypuhelimissa. Samaan aikaan kuin perinteisten tekstiviestien kirjoittelu on selvästi vähenemässä, netin kautta toimivat pikaviestipalvelut yleistyvät. Teksiviestistä poiketen pikaviestien hinnoittelu ei perustu lähetettyjen viestien määrään, vaan esimerkiksi WhatsAppin käyttö on surffaajalle käytännössä ilmaista.

Uudesta omistajasta huolimatta WhatsAppin johto pysyy samoissa käsissä ja toimii itsenäisesti. Suurin osa kauppahinnasta maksetaan Facebookin osakkeina.

Pikaviestipalvelut voi kokea tietyllä tapaa Facebookin kilpailijoiksi: sosiaalisen median asiantuntijoiden mukaan nuoret ovat siirtymässä joukolla erilaisten mobiililaitteilla käytettävien viestipalvelujen käyttäjiksi, koska vanhemmat ikäluokat ovat löytäneet Facebookin.

Asiantuntijoiden tulkinnan mukaan varsinkin teini-ikäiset ovat alkaneet vähentää Facebookin käyttöä siksi, koska he eivät halua vanhempiensa ja sukulaistensa näkevän päivityksiään.

WhatsApp-pikaviestipalvelulla on 450 miljoonaa käyttäjää. Facebookilla on jo omasta takaa verkkosivujensa mukaan yli 1,2 miljardia aktiivista käyttäjää, mutta:

– WhatsApp on matkalla miljardin ihmisen yhdistämiseen. Kaikki tuohon merkkipaaluun yltävät palvelut ovat uskomattoman arvokkaita, sanoo Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg.

Facebook listautui pörssiin vajaat kaksi vuotta sitten. Markkinahuhujen mukaan se olisi hamunnut viime vuonna toista pikaviestittäjää SnapChatia – huomattavasti pienemmällä summalla kuin WhatsAppin kohdalla.

Lähteet: AFP, AP

Lue seuraavaksi