1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kierrätyskirppis sai uuden kodin – luvassa lisää töitä ja pajapäiviä

Mikkelin kierrätys- ja toimintakeskus laajentaa toimintaansa. Ekotorin myymälän uudet tilat ja yhteistyö järjestöjen, julkisen sektorin ja oppilaitosten kanssa tuovat lisäpotkua tukityöllistämiseen, uskoo toiminnanjohtaja.

ilmiöt
Lampputarjontaa kierrätyskirppiksellä Mikkelin Ekotorilla.
Sari Selin / Yle

Ekotorin myymälän uusissa tiloissa Yrittäjänkadulla Mikkelissä paiskitaan töitä. Kierrätysvaatteet, astiat, kodinkoneet ja huonekalut on saatava edustavasti paikoilleen ennen myymälän avajaisia. Ekotorin toimintaa pyörittävän Toimintakeskus ry:n toiminnanjohtaja Harri Lankinen on tyytyväinen myymälän valoisiin tiloihin.

– Sijaintinsa puolesta 840 neliön toimitilat kahdessa kerroksessa ovat toiveiden täyttymys. Olemme lähempänä kaupunkia, Rantakylän liikenne on vilkasta ja Reaalikirppis muutaman sadan metrin päässä tukee kierrätystoimintaa. Tarvitsimme myös lisää tilaa pajatoiminnoille, sillä esimerkiksi huonekalujen korjaukseen ja verhoiluun Lentokentänkadun tilat eivät riittäneet.

– Ekotorin kierrätysmyymälä tuo merkittävän osan liikevaihdostamme yhdessä metallin vastaanoton ja kulukorvausten kanssa. Paremmalla sijainnilla tuottoa pyritään nostamaan yli puolen miljoonan euron. Sen voin kuitenkin taata, että myymälässä hinnat eivät siirron aikana nouse, lupaa Lankinen.

Lisää potkua toimintaan

Mikkelin Toimintakeskus tarjoaa työharjoittelu- ja työllistämistukipaikan yli 120 ihmiselle. Parhaillaan yhdistys käy kaupungin kanssa neuvotteluja kumppanuustoiminnan laajentamisesta ja rahoituksesta. Päätöksiä odotetaan vielä kevään aikana.

Toiminnanjohtaja Harri Lankinen iloitsee uusista valoisista kierrätyskirppiksen tiloista Yrittäjänkadulla.
Toiminnanjohtaja Harri Lankinen iloitsee Mikkelin Ekotorin myymälän yli 800 neliön tiloista.Sari Selin / Yle

– Tavoitteena on, että kierrätys- ja työllistämiskeskus pystyisi tarjoamaan TE-toimistolle, Mikkelin kaupungille ja muille yhteistyökumppaneille noin kolmesataa avointa työtoimintapaikkaa. Tulevaisuudessa työtoiminnassa mukana olevien määrä voisi vuositasolla nousta 550 paikkeille, ja silloin puhutaan nykyisen toiminnan nelinkertaistamisesta.

Jo nyt yhteistyötä tehdään neljän mikkeliläisen järjestön kanssa. Karjala-tietokantasäätiön, Etelä-Savon Liikunnan, Mikkelin Työttömien ja Mikkelin Seudun Invalidien palkkatuella toimivat työntekijät siirtyvät tai ovat jo toimintakeskuksen palkkalistoilla, iloitsee Lankinen.

– Yhteistyö mahdollistaa työpaikkoja muuallakin kuin kierrätysympyrässä. Arvioisin, että nyt kierrätyksen ulkopuolella työpaikkoja on noin 120 ja kierrätyksessä työllistettäviä noin 180.

Tavaran vastaanotto pysyy Lentokentänkadulla

Vaikka Ekotorin myymälä siirtyy uuteen paikkaan, Lentokentänkadun toimitilat säilyvät edelleen tavaran, vaarallisten jätteiden ja sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottopisteenä. Myös rakennustarvikkeiden myynti jätettiin entisiin tiloihin.

Kyllä puhutaan jopa toiminnan nelinkertaistamisesta.

Toiminnanjohtaja Harri Lankinen

Tyhjiksi jääviin myymälän tiloihin on tulossa pajatoimintaa, mutta toiminnan laajentuessa työntekijöitä ja tiloja tarvitaan vielä lisää, uskoo Lankinen.

– Me neuvottelemme parhaillaan tilakeskuksen kanssa Taitolan työpajatiloista. Ideana on, että Raviradantien valmiisiin metalli- ja puutyötiloihin viedään esimerkiksi huonekalujen korjausta ja metallipajatoimintaa, suunnittelee toiminnanjohtaja Harri Lankinen muuttolaatikoiden keskellä.

Lue seuraavaksi