Ukrainassa taistelevat korruptoitunut eliitti ja kansa – ei EU ja Venäjä

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan kansainvälisen politiikan valtapiiritaistelu on korottanut panoksia Ukrainassa. Kivinen sanoo, ettei Ukraina voi tasapainoilla idän ja lännen välillä samalla tavalla kuin Suomi aikoinaan.

Ulkomaat
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.

Ukrainan poliittinen kriisi on ennenkaikkea korruptoituneen eliitin ja kansan välinen ristiriita, sanoo Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen. Taustalla on kuitenkin kansainvälisen politiikan jännite, joka luo Kivisen mielestä liian suoraviivaisen tulkinnan siitä, mistä kriisissä on kysymys.

– Tämä ei oikeastaan ole venäläisten ja ukrainalaisten välinen kiista. Eikä myöskään Ukrainan sisällä, Itä- ja Länsi-Ukrainan välinen kiista, vaikka sekin ulottuvuus tässä on, Kivinen sanoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Kivisen mukaan kyse on siitä, että heikkoon taloustilanteeseen, vaikeasti ennakoitavaan elämään ja näköalattomuuteen kyllästynyt kansa on noussut vastustamaan eliittiä. Vastakkainasettelu saa kuitenkin lisää kierroksia kansainvälisen politiikan valtapiiritaistelusta. Euroopan unionin ja Venäjän välissä olevan Ukrainan liikkumatila on jäänyt ahtaaksi.

– Ukraina ei voi noudattaa sellaista politiikkaa kuin esimerkiksi Suomi aikoinaan noudatti, että hyvät suhteet Venäjään, mutta länteen integroituminen, Kivinen kertoo.

Kivinen on samaa mieltä presidentti Sauli Niinistön kanssa siitä, että ainoa realistinen tapa Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi vaatii EU:n ja Venäjän yhteistyötä.

"Poliittista ratkaisua ei näköpiirissä"

Oppositiojohtajia tavannut presidentti Viktor Janukovitš ilmoitti keskiviikkona aselevosta. Kivinen pitää ilmoitusta ensimmäisenä askeleena, mutta kovin toiveikas tilanteen ratkeamisesta hän ei ole.

– Tietysti aina, kun väkivalta saadaan loppumaan, niin se on tärkeätä. Mutta poliittiinen ratkaisu tässä puuttuu, eikä sellaista ole toistaiseksi näkyvissä, Kivinen sanoo.

Vaikka neuvottelukosketus on hallinnon ja opposition välillä on lupaavaa, taustalla olevat isot yhteiskunnalliset ongelmat ovat ratkaisematta. Neuvotteluja vaikeuttaa myös opposition hajanaisuus.

– Siellä on varsin laaja skaala erilaisia voimia, länsimielisistä liberaaleista hyvin kansallismielisiin, Kivinen sanoo.

Kivisen mukaan nyt ratkaisevan tärkeää olisi se, että Janukovitš pääsisi opposition poliittisten johtajien kanssa kompromissiin siitä, miten ratkaisua kohti edetään. Ongelmaksi saattaa kuitenkin muodostua opposition voimakas Janukovitšin vastaisuus. Kivinen ei kuitenkaan usko Janukovitšin eroavan.

– Koska hän on kuitenkin suhteellisen rehellisiksi todetuissa vaaleissa valittu presidentiksi, niin hän ei varmasti nyt luovu niin kuin oranssin vallankumouksen aikana, Kivinen arvioi.