1. yle.fi
  2. Uutiset

Älykkyystestit ennustavat myös kuolleisuutta

Taskalaismiehiä seuranneen tutkimuksen mukaan älykkyystesteissä hyvin pärjänneet elävät todennäköisesti pitempään kuin heikommin menestyneet. Vastaavanlaisia tuloksia on saatu myös aikaisemmissa tutkimuksissa.

terveys

Älykkyystesteissä nuorina aikuisina menestyvät elävät todennäköisesti pitempään kuin heikommin menestyvät. Tanskalaistutkimuksen mukaan heidän riskinsä kuolla alle 60-vuotiaana on pienempi.

Tanskalaisten tulokset perustuvat 14 000:n vuosina 1953–1961 syntyneen tanskalaismiehen älykkyystestituloksiin sekä kuolleisuustietoihin, joita kerättiin vuoteen 2009 saakka. Älykkyystestit oli tehty miesten suorittaessa asepalvelusta.

Kun tiedot yhdistettiin, tutkijat havaitsivat heikoiten älykkyystesteissä pärjänneiden kuolleen seurannan aikana noin kaksi kertaa todennäköisemmin kuin miesten, jotka saivat testeissä hyviä tuloksia. Yhteys koski luonnollisia ja ulkoisista syistä johtuvia kuolemia ja havaittiin riippumatta monista tuloksiin mahdollisesti vaikuttavista taustamuuttujista.

Vastaavanlaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta silti ei ole täysin selvää, miltä osin varsinainen älykkyys selittää ne. Menestys älykkyystesteissä todennäköisesti kuvastaa laajemminkin ihmisen neuropsykologista toimintakykyä ja muuta terveyttä.

Tutkimus julkaistiin Journal of Epidemiology & Community Health -lehdessä.

Lähteet: Duodecim

Lue seuraavaksi