Ylen kirjeenvaihtaja Kiovasta: Aamun yhteenotossa useita kuolleita

Ukrainan turvallisuusjoukot ovat ampuneet kovilla, kertoo Marja Manninen, joka on Kiovan keskustassa Maidanin aukiolla. Haavoittuneita tuodaan turvaan muun muassa hotelleihin. Manninen kertoo nähneensä myös useita kuolonuhreja.

Ulkomaat
Mielenosoittajia barrikadien takana Itsenäisyyden aukiolla Kiovassa.
Mielenosoittajia barrikadien takana Itsenäisyyden aukiolla Kiovassa 20. helmikuuta.Bulent Kilic / AFP / Lehtikuva

Tilanne Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskusaukiolla puhkesi aamulla täydeksi taisteluksi, kertoo Yleisradion kirjeenvaihtaja Marja Manninen. Aamupäivän mittaan alkoi tulla tietoja useista kuolleista ja suuresta määrästä haavoittuneita.

Mannisen mukaan mielenosoittajat, jotka oli rajattu pienelle alueelle Maidanin aukiolla, alkoivat aamuyhdeksän aikaan vallata lisää tilaa aukiolta ja läheiseltä kadulta.

Turvallisuusjoukot ampuvat kovilla estääkseen mielenosoittajien etenemisen, Manninen kertoo. Kärjessä kadulla on radikaaleja, mutta osissa Maidania jopa pidetään edelleen puheita, joilla yritetään rauhoittaa tilannetta.

Tilanne on kuitenkin erittäin kaoottinen. Ihmisiä juoksee pakoon ja piiloon, ja ilmassa leijuu paksu savu, Manninen kuvailli yhteenoton puhkeamista.

Baaritiskistä tehtiin leikkauspöytä

Haavoittuneita on viety kaikkiin mahdollisiin sisätiloihin, muun muassa hotellien auloihin, ja vähiin käyneitä ensiaputarvikkeita haalitaan, mistä saadaan. Yhtä haavoittunutta leikataan parhaillaan hotellin aulabaarin tiskillä, Manninen kertoi hieman ennen kello kymmentä.

Myöhemmin hän vahvisti nähneensä viisi kuollutta aulabaarissa ja yhden kadulla. Hotellin katolla on hänen mukaansa tarkka-ampuja, joka tulittaa mielenosoittajia.

Myös uutistoimistojen kuvissa Kiovassa on ammuttu rajusti ja haavoittuneita vaikuttaa olevan paljon. Britannian yleisradioyhtiön BBC:n kuvissa maassa makaa useita huovalla peitettyjä ruumiita. Uutistoimistojen mukaan kuolleita on 10–17. Haavoittuneiden joukossa on yli 20 poliisia, kertovat viranomaiset.