Emeritusprofessori Tauno Tiusanen: Ukrainan kansan köyhyyttä ei ymmärretä lännessä

Ukrainan valtion on itse löydettävä ratkaisunsa ja valittava johtajansa, sanoo entisen Neuvostoliiton erityisasiantuntija Tauno Tiusanen. Esimerkiksi Romaniassa ja Bulgariassa elintaso on lähes kaksi kertaa parempi kuin Ukrainassa, emeritusprofessori vertaa.

Ukraina
emeritusprofessori Tauno Tiusanen
Meeri Niinistö / Yle

Ukrainaan ulkopuolelta tuleva apu lähinnä hämmentää soppaa, toteaa Lappeenrannan teknillisen yliopiston emeritusprofessori ja entisen Neuvostoliiton ja kommunististen Itä-Euroopan maiden erityisasiantuntija Tauno Tiusanen.

- Soppaa hämmennetään joka puolelta, ja vaikuttaa siltä, ettei minkäänlaista helppoa ratkaisua tule. Ukrainan täytyy itse löytää tiensä ja valita henkilönsä. Ei siitä muuten mitään tule.

Koko hallintosysteemi perustuu korruptioon, toteaa emeritusprofessori Tauno Tiusanen. Näin oli jo neuvostovallan aikana ja on edelleen.

- Perinteet ovat takertuneet ihmisten mieliin. Jos on päässyt hyvään asemaan, miksi siitä luopuisi?

Neuvostoliiton hajotessa Tiusanen oli sitä mieltä, että luonnonvarat olisi pitänyt säilyttää uudelleen itsenäistyneiden valtioiden käsissä kymmeniä vuosia.

- Vastaan tuli ahneus. Tämäntyyppiset ajatukset tyrmättiin ja öljy-yhtiöt jaettiin. Ukrainassa ei ole perinteistä liike-elämää, vaan määrätyistä resursseista käydään kovaa kilpailua. Pienyrittelijäisyyttä ei synny.

Ukrainassa on luonnonvaroja ja kansalaisuuksia on maassa paljon. Maantiede jakaa maan itsenäisyyttä haluavaan länteen ja teolliseen itään.

Ukrainassa on ollut paljon koulutettua väkeä, joka on lähtenyt parempiin maisemiin. 50-miljoonainen kansa on menettänyt kuudesta seitsemään miljoonaa kansalaistaan ulkomaille.

- EU:n kädet on sidottu jäsenmaihin, ja uusia jäseniä ei haluta ottaa. Ne tuovat ainakin aluksi vain taloudellisia rasitteita. Esimerkiksi Romaniassa ja Bulgariassa elintaso on lähes 100 prosenttia parempi kuin Ukrainassa. Onhan se uskomatonta.

"Ukrainalainen ottaa kahdesta pahasta molemmat"

Tällä hetkellä Ukrainassa vallitsee aselepo. Oppositio ei kuitenkaan ole yhtenäinen. Takana on pelko, että Ukrainassa syttyy absoluuttinen katastrofi, toteaa Tiusanen.

- Sitten siirrytään sotatilaan. Valtaapitävät lyövät lujaa, jotta protestit loppuvat. On riski, että asevelvolliset tulevat aseineen kaduille, mutta kenen puoleen he kääntyvät? On mahdollista, että otteet kovenevat.

Neuvostoliiton vallan aikana totuttiin siihen, että öljy ja kaasu toimitettiin Ukrainaan helposti ja edullisesti.

Ukrainassa ei ole perinteistä liike-elämää, vaan määrätyistä resursseista käydään kovaa kilpailua.

Tauno Tiusanen

- Parhaat langat ovat kyllä Venäjän käsissä. Tässä on kiristämisen paikka, sillä kaasun hinnasta on käyty taistelua.

Vaikka Ukrainassa on venäläisvähemmistö, ukrainalaisille on tärkeää erottua Venäjästä. Yksi luonteenpiirre ukrainalaisista kuitenkin paistaa läpi, sanoo Tiusanen.

- Jos ukrainalaisella on kaksi pahaa vaihtoehtoa valittavana, niin hän ottaa molemmat.