Kännykkäsovellus paljastaa, onko lemmikkisi stressaantunut

Eläinten hyvinvointiin kehitetään jatkuvasti uusia tuotteita. Eläimille suunnitellaan samanlaisia vaatteita kuin ihmisille ja lemmikkien terveyteen satsataan aiempaa enemmän. Uusin keksintö alalla on mobiilisovellus, joka paljastaa omistajalle eläimen stressitason.

Kotimaa
Mies esittelee eläinten stressitestiä.
Pertti Huotari / Yle

Testitikkuun laitetaan eläimen virtsaa, tikku skannataan kännykkäkameran avulla ja sovellus kertoo, kuinka stressaantunut eläin on. Tässä on pähkinänkuoressa eläinten stressitasoa mittaavan pikatestin idea.

- Lemmikin terveydentilaa halutaan mitata ja seurata, ja näin parantaa lemmikin hyvinvointia – mikä taas parantaa lemmikinomistajan hyvinvointia, pikatestin kehittäneen Anitest Oy:n toimitusjohtaja Jari Huuskonen tiivistää liikeideansa.

Ajatuksena on, että kuka tahansa voi saada kotioloissa nopeasti tietoa esimerkiksi lemmikkinsä hyvinvoinnista. Tällöin lemmikki myös pääsisi eläinlääkäriin mahdollisimman nopeasti. Stressi voi pitkittyessään altistaa eläimen sairauksille, mutta se voi myös kieliä sairauksista, joissa stressihormonin tila on korkea.

Yksinkertaiselta vaikuttavan pikatestin kehittäminen kesti lähes kolme vuotta ja maksoi miljoona euroa. Tuotteelle uskotaan löytyvän kysyntää myös ulkomailta, mutta pääsy kansainvälisille markkinoille on vaikeaa.

- Rahoituksen saaminen kansainvälistymiseen on se meidän seuraava haasteemme tässä vaiheessa, Huuskonen sanoo.

Sadanviidenkymmenen miljoonan bisnes

Puhtaasti eläinten terveyden ja hyvinvoinnin ympärille on syntynyt Suomessa Tekesin mukaan viitisenkymmentä yritystä. Niiden yhteinen liikevaihto pyörii 150 miljoonan euron vuosiluokassa, mutta näköpiirissä on suuriakin kasvumahdollisuuksia.

- Kun ajatellaan että meillä on Suomessa yli 600 000 koiraa, 900 000 nautaa ja yli miljoona sikaa, potentiaali on valtava. Varsinkin kun mennään Euroopan mittakaavaan, visioi teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekesin johtaja Minna Hendolin.

Hendolinin mielestä eläinten hyvinvointibisneksessä olisi nyt tilaa nimenomaan mobiilipohjaisille tuotteille, joissa kenties hyödynnettäisiin monenkin eri toimijan palveluita samassa kokonaisuudessa.

Kun ajatellaan että meillä on Suomessa yli 600 000 koiraa, 900 000 nautaa ja yli miljoona sikaa, potentiaali on valtava.

Minna Hendolin

Markkinoille murtautuminen ei kuitenkaan ole helppoa lupaavallakaan alalla – tämän on huomannut myös eläinten stressitestin kännyköihin tuonut kuopiolainen Anitest.

- On hyvinkin haasteellista saada Suomesta pääomasijoituksia tuotteelle, joka ei ole vielä markkinoilla. Kyllähän suomalaiset tutkijat ovat todella hyviä kehittämään innovaatisia sovelluksia, mutta niiden vieminen globaaleille markkinoille on haasteellista, toimitusjohtaja Jari Huuskonen tunnustaa.

Mitä omistaja edellä, sitä lemmikki perässä

Sekä Anitestissä että Tekesissä uskotaan eläinten hyvinvointitrendien seuraavan ihmisten vastaavia palveluja.

- Kun lemmikin omistajat tottuvat käyttämään erilaisia omia elintoimintoja mittaavia laitteita, ei ole pitkä matka siihen että he haluavat niitä myös lemmikeilleen, Anitestin toimitusjohtaja Jari Huuskonen ennustaa.

Tekesin Minna Hendolin kannustaisikin "ihmis- ja eläinpuolten toimijoita" laajaan yhteistyöhön uusien tuotteiden kehittämisessä.

- Metodit ovat monesti samantyyppiset ja kun Suomi on pieni maa, niin voimat kannattaa yhdistää, hän neuvoo.